Karcsúság vagy egészség?

2012. 02. 10.
Szerző: Szimpatika
Szinte az összes fogyókúrának káros mellékhatása a hiányos táplálkozás. Valamilyen, a szervezet számára fontos anyagból hiány lép fel a szigorú – és általában egyoldalú – diéta miatt. Nagyon kell tehát vigyázni arra, hogy a testünk számára szükséges tápanyagoktól hosszú időn keresztül ne vonjuk meg magunkat. Mert a vágyott karcsúság nem várt következményei a különböző hiánytünetek lehetnek.

Jó, de akkor mit tegyünk, ha fogyni szeretnénk, miközben testünktől sem vonjuk meg a legfontosabb tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Lássunk néhány ötletet!

Hogyan juttassunk zsírt a szervezetbe?

Az lenne az ideális, ha a bevitt kalóriákból legalább 35 százalékot zsírokból nyerne a szervezet. Legjobbak az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen, úgynevezett jó zsírsavak. Ezek ugyanis csökkentik a szív- és keringési betegségek kockázatát.  Legjobb forrásuk az avokádó. Már egy fél avokádó is 10 gramm „jó” zsírt tartalmaz, és 162 kalóriát. Három deka mogyoró pedig hét grammot és 166 kalóriát.

Hogyan juttassunk szelént a szervezetbe?

Ebből a fontos antioxidánsból naponta 55 mikrogrammot kellene bevinni a szervezetbe.

Legjobb forrása egy fél csésze főtt árpa, amely 97 kalóriát, és kevesebb mint egy gramm zsírt tartalmaz. Kiváló szelénforrás még a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: egyetlen szelettel 10 mikrogramm szelént juttat szervezetébe.

Hogyan juttassunk elegendő kalciumot a szervezetbe?

Nem csak a csontok egészségéhez-erősségéhez szükséges. Kevesen tudják, hogy a fogyást is elősegíti! Legjobb forrása két deci sovány joghurt – ez biztosítja a napi kalciumszükséglet felét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!