Pólusváltás előtt a Föld? Katasztrófák éve jön?

Szerző: Szimpatika
Elterjedt a hír, miszerint tavasszal elkezdődik a pólusváltás, ami éppen 2012. december 21-én ér véget, eközben katasztrófák szemtanúi lehetünk, teljesen megbolondul az időjárás, mi több, ez utóbbi már látható is, és a mágneses pólus áthelyeződésével van kapcsolatban. Vajon mennyi lehet igaz ezekből? Tényleg ekkora a baj, vagy csak túloznak?

A mágneses pólus Szibériába költözik

A mágneses pólus valóban vándorol, átlagosan évente 40 kilométert tesz meg Szibéria irányába, és évente kb. 64 kilométert mozdul el. Az is tény, hogy ez a mozgás az utóbbi évtizedekben felgyorsult. Míg 1831-ben, a mai James Ross-szorosban volt a mágneses északi pólus, addigra napjainkban pedig valahol Szibéria környékén járhat.

 

A mágneses pólus és az időjárás

A mágneses pólus helyzetének vagy erősségének azonban nem sok köze van a földi időjáráshoz. Legalábbis közvetlen módon nincs, tehát nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy azért, mert a mágneses pólus átvándorol, éghajlatváltozás lesz a Földön (legyen az jégkorszak vagy elsivatagosodás).  A szeleket, az óceáni áramlatokat nem a mágneses mező befolyásolja, hanem a Föld forgása, illetve a Napból érkező energia, elsősorban az infravörös fény, azaz a hő. Így bármiféle összefüggést kreálni a két esemény között felesleges, és erőltetett.

Gyengül-e a mágneses mező?

A Föld mágneses mezeje lassan, de folyamatosan gyengül, ennek mértéke százévente kb. 5% (a 19. század óta 10%-kal csökkent ereje), és ebből nagyon sokan már azt vizionálják, hogy előbb-utóbb (de inkább idén, 2012-ben), megszűnik, vagy annyira legyengül a Föld mágneses mezeje, hogy védtelenek leszünk a napciklus maximumán érkező napkitörésekkel szemben. Azt viszont szinte minden helyen elfelejtik megemlíteni, hogy a jelenlegi mágneses mező közel kétszer olyan erős, mint az elmúlt egy millió évben valaha is volt, tehát a gyengülés csak a normál szintre beállás egyik előszele, így tehát kijelenthető, hogy normális, természetes jelenségről van szó. Ezt egyébként a tengerfenék, vastartalmú vulkanikus kőzeteiből állapították meg.

A mágneses mező megszűnése is csak riogatás, ha a pólusváltáskor valóban megszűnne létezni a mágneses erőtér, akkor bizony minden egymillió évben minimum kétszer-háromszor az élet teljesen eltűnne a bolygóról, és erre nincs semmi bizonyíték sem. A legutóbbi pólusváltás egyébként 780 ezer éve történt, tehát lassan valóban ideje lenne egy pólusváltásnak, de ez száz, vagy akár ezer évig is eltartó folyamat, nem olyan, mint pl. A Mag című filmben. Nem is értem, hogy miért várjuk el azt a természettől és a világegyetemtől, hogy ugyanazt a rohanó tempót vegye fel, amit mi, emberek, saját magunknak diktálunk. A Föld már jó pár milliárd éve kering a világűrben a Nap körül, nincs oka sietnie sehova.

A pólusvándorlás hatása viszont már napjainkban is érezhető: tavaly a floridai Tampa reptér kifutóinak jelzését kellett átírni, mivel a mágneses északi pólushoz képest 3 fokkal nagyobb volt az eltérés. Előtte 2009-ben a londoni Stansted reptéren volt szükség hasonlóra, de az elkövetkező 56 évben nem lesz szükség e két reptér kifutóinak módosítására. Bővebben itt.

Összességében tehát nem kell tartanunk a pólusváltástól, talán mi meg se fogjuk élni, csak unokáink, dédunokáink. Ha mégis megélnénk, akkor sem lesznek katasztrófák, világvége pedig pláne nem.

Kovács Nándor

forrás https://amindenit.blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!