Mechanikus vérrög-eltávolítás

Szerző: Szimpatika
Mint palackból a dugót... A szélütés legmodernebb terápiáját az egyetemi és magántulajdonú egészségügyi szolgáltatók szoros együttműködésének eredményeként indíthatták el Debrecenben.

Február 1-jén reggel 5 óra 30 perckor egy hajdúszováti férfi jobb oldalára megbénult és teljes beszédzavara alakult ki. A mentő a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumába szállította. 6 óra 40 perckor a Euromedic Diagnosztikai Központ CT-berendezésén megvizsgálták, állapotát elemezték, majd azonnal a cég által üzemeltetett DSA-laboratóriumba került intervenciós beavatkozásra. 8 óra 30 perckor a Csiba László neurológus professzor és Szabó Katalin neurológus jelenlétében ifj. Péter Mózes neuroradiológus szakorvos a combhajlat verőerénél behatolva elérte az agyi ütőeret és egy speciális katéteres eszközzel kihúzta a szélütést okozó vérrögöt. A bénulás után 3 óra 40 perccel a beteg teljesen tünet- és panaszmentes volt.

A mechanikus vérrög-eltávolítás lényege, hogy agyi ütőér-elzáródás esetén, illetve amikor a vérrögoldásra alkalmas idő már letelt, az esemény bekövetkeztétől számított akár 4-6 órán belül is komoly sikert lehet elérni az agyi ütőérben lévő vérrög fizikai eltávolításával. A hagyományos kezelési módokkal szemben a módszer előnye, hogy a beteg sokkal hamarabb felépül, a beavatkozás után néhány órával már panaszmentes, és sokkal kisebb a szélütést követő vérzéses szövődmény kockázata.

A speciális beavatkozást először 2010-ben végezték Spanyolországban, majd nem sokkal később Budapesten és Miskolcon is elérhetővé vált. Debreceni alkalmazása nem egy hirtelen ötlet eredménye, hanem gondos tervezés és előkészítés előzte meg. A beavatkozás ugyanis meglehetősen eszköz- és szakemberigényes. A regionális stroke centrumban erős neurológiai háttérre van szükség, és a speciális gépi eszközpark mellett nagyon drága, egyszer használatos katéteres eszközöket igényel, de a legfontosabb, hogy nagy tapasztalatú intervenciós radiológiai szakemberek képesek csak sikeresen elvégezni a beavatkozást – az országban mindössze néhány ilyen tudású radiológus található.

– A Debreceni Egyetemen minden szükséges tárgyi feltétel rendelkezésre áll – mondta dr. Tóth Judit, a debreceni Euromedic Diagnosztika orvos-igazgatója, – hiszen kiváló a neurológiai háttér a Csiba László professzor által vezetett Neurológiai Klinikán.  Az általunk üzemeltett Radiológiai Központban a legmodernebb CT-készülék és DSA-berendezés áll rendelkezésre, de talán az a legfontosabb, hogy a műtétet elvégző munkatársunk, ifj. Péter Mózes 2007 óta foglalkozik agyi intervenciós beavatkozásokkal.

A beavatkozáshoz szükséges egyszer használatos eszközök meglehetősen költségesek. A speciális hálós katéter ára 6-700 ezer Ft-ot, a beavatkozáshoz szükséges vezetődrótokkal, katéterekkel, kontrasztanyaggal együtt az eljárás teljes költsége jócskán meghaladja az egymillió forintot. Mivel ez a műtéti technológia csupán két éve áll rendelkezésre, és a technikai fejlődéssel a finanszírozás sem tud lépést tartani, az egészségbiztosító által fizetett összeg nem fedezi a beavatkozás költségeit.

– Felelős magyar és európai egészségügyi szolgáltatóként cégünknek meg kell mutatni, hogy mire képes a világszínvonalú szakmai tudás és a legfejlettebb technológia. A Euromedic Diagnosztika Európa szerte, több mint 110 képalkotó diagnosztikai központjában küzd a legmodernebb terápiás lehetőségek alkalmazásáért – avatott be a részletekbe bennünket dr. Tóth Judit. – Ezért döntöttünk úgy, hogy a terápia debreceni bevezetése érdekében fedezzük az első néhány beavatkozás veszteségét.

– Fontosnak tartjuk, hogy ez a hiánypótló beavatkozás a Debreceni Egyetemen is elérhető legyen, és így teljes körűvé váljon a régió stroke-ellátása. Reményeink szerint a közeljövőben az egészségbiztosító lelkiismeretes munkájának eredményeként e beavatkozásokhoz megfelelő finanszírozást rendelnek, és a terápia az északkelet-magyarországi régió szélütéses betegeinek is rendelkezésére állhat. Ám addig is azt valljuk, hogy a hosszú távú szakmai célok és a beteg érdekei fontosabbak, mint a rövid távú pénzügyi mutatók – vélte a debreceni Euromedic Diagnosztikai Központ orvos-igazgatója.

Információink szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékes bizottsága a következő hetekben tárgyal a beavatkozás finanszírozásának javításáról.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!