Még nem tetőzött az influenzajárvány

Szerző: Szimpatika
Európában továbbra is nő az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de három országban már tetőzött a járvány – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.

Mint kifejtették: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss jelentése szerint 14 ország számolt be kiterjedt járványról, Magyarország mellett a szomszédos Ausztria és Szlovénia, valamint Belgium, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország.

Ugyanakkor három ország, Bulgária, Olaszország és Spanyolország azt jelentette, hogy már legalább két egymást követő héten csökkent a megbetegedések száma, így ott vélhetően túljutottak a járvány csúcsán- tették hozzá.

A 9. héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók közül vett légúti minták 48 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Ezt azt jelenti, hogy – ebben a szezonban először – a pozitív esetek száma kevesebb volt, mint a megelőző héten – hangsúlyozták.

A bizonyítottan influenza okozta megbetegedések 91,4 százalékáért az influenza A vírus, a fennmaradó 8,6 százalékért az influenza B vírus volt felelős – írta az ÁNTSZ közleményében.

Az ECDC január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) február közepén jelentette be, hogy Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Csohán Ágnes, az OEK járványügyi főosztályvezetője szerdán azt mondta: az elmúlt héten országszerte 17 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, hat megyében viszont csökkent a betegek száma az előző heti adatokhoz képest.

forrás:MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!