A legjobb ital fáradtság ellen

2012. 03. 29.
Szerző: Szimpatika
Elsősorban stressz vagy fertőzéses betegségek tünete a krónikus fáradtság. A természetgyógyászok ajánlata a Dél-Amerikából származó matei cserje levele. Főzete különösen az agyműködést serkenti, javítva az összpontosító képességet. Fokozza a szívműködést is.

Az Yerba Mate teacserje Dél-Amerikában őshonos. Több ezer éve használják már a népgyógyászatban élénkítő teafűként. Európa a jezsuita misszionáriusok közvetítésével - Amerika felfedezése után - találkozott először a mateával. Innen erednek a matea további elnevezései is: jezsuita tea, misszió tea. A misszionáriusok megfigyelték, hogy a guarani indiánok rendkívül sokat fogyasztanak e növény főzetéből.

Különleges, semmihez sem hasonlítható aromája, kiemelkedő élénkítő hatása van. A mate teát hidegen áztatva is lehet fogyasztani. Bár élénkít, de fennmarad a szervezetben az egyensúlyi állapot. Csökkenti a fáradtságérzést, beállítja az alvási ciklust, és csökkenti a vérnyomást. Több klinikai tesztben kiemelik antioxidáns hatását, a központi idegrendszerre gyakorolt pozitív befolyását. A candida diéta alappilléreként tartják számon, segít a kor legyőzésében.

Csészénként (1,5 dl) evőkanálnyi levelet számítson. Lobogva forró vízzel öntse fel, majd kb. 5 percig hagyja állni, utána szűrje le. Naponta kétszer fogyasszon belőle – reggel és délben. A főzet koffeintartalma csak lassan szívódik fel, ezért hosszan, de kíméletesen hat.

Ha a mate teából naponta nem iszik többet három csészénél, nem kell mellékhatástól tartani. A túladagolás viszont idegességet, feszültséget, sőt alvászavarokat is okozhat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!