Tényleg fogyaszt a kaktusz?

2012. 03. 27.
Szerző: Szimpatika
Francia kutatók már a kilencvenes években megfigyelték, hogy bizonyos kaktuszfajták csökkentik a koleszterin- és triglicerid-szintet, sőt, a testtömeget is. A kutatóknak sikerült a növényből rostrészeket különválasztani, majd standardizálni. Az Opuntia ficus indicából készült rost az emésztőrendszerben úgy köti meg a zsírokat, hogy azok ellenállnak a zsírbontó enzimek hatásának.

Ez a szabadalommal védett, fogyasztó hatású, zsírblokkoló rostot tartalmazó kaktuszfajta Mexikóból származik.


Állítólag már az aztékok is ismerték, s ferences szerzetesek is termesztették. Az utóbbi húsz évben a fügekaktusz tudományos vizsgálatai igazolták, hogy fogyasztói között kevesebb a túlsúlyos és a cukorbeteg. Megállapították, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz hasznos fehérjéket, poliszaharidokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Hatását vizsgálva kiderült, hogy csökkenti a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet, szabályozza a tápcsatorna, a máj és vese funkcióit, valamint tisztítja a vastagbél alsó szakaszát. E hatások összefüggnek a növény különleges rosttartalmával. Francia kutatóknak tehát sikerült a növényből olyan rostrészeket különválasztani, majd standardizálni, melyek ezen hatásokért koncentráltan felelősek. A rostnak ez a jellegzetes tulajdonsága az emberi szervezeten belül is érvényesül: a táplálék zsiradékait úgy köti meg, hogy azok ellenállnak a zsírbontó enzimeknek, s gélszerű anyagként természetes úton távoznak a szervezetből, esetenként a táplálék cukortartalmának egy részét is magukkal viszik.

A hatóanyag külföldi klinikai vizsgálatának eredménye szerint rendszeres fogyasztása esetén a vércukorszint mérséklődése mutatkozhat, különösen túlsúlyos cukorbetegeknél, illetve a koleszterin- és triglicerid-szint is javulhat.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!