Trükkös tojások

2012. 04. 08.
Szerző: Aggod Zsuzsa
A húsvéti néphagyományok közül a locsolkodás és az érte járó vagy azt kiváltó ajándékozás ma is elevenen él húsvéthétfőn. Talán a fiúk jobban élvezik ezt, mint a lányok, de sebaj, ez is jó alkalom egy kis ismerkedésre, beszélgetésre. Rugaszkodjunk el a szokásoktól, és ne kínáljuk alkohollal a gyerekeket! Locsoláshoz és ajándékozáshoz is használjuk stílusosan a húsvétot jelképező tojást.

Locsoló tojás

A húsvéti locsolkodás rendesen tiszta vízzel vagy az asszonyok által főzött különféle szagos vizekkel (zsályavíz, muskátlivíz, a narancsvíz, fodorkavíz és rózsalevélvíz) történt. A tiszta vizet legtöbbször az asszonyok és leányok kézfejére, a szagos vizet pedig egész termetükre locsolták. Sokhelyütt virágbokrétát mártottak vízbe és azzal spriccelték le a lányokat.

A locsolkodást is jobban tűrjük, mi, lányok, ha nem illatozunk hetekig a nőrokonok direkt e célra félretett használhatatlan pacsulijainak eltávolíthatatlan illatkavalkádjától, és ha valami szellemes csomagolásban kapjuk az áldást, legyen az egy mini bádog locsolókanna vagy vödör, vagy egyenest egy díszes óriástojás!

Húsvét táján szinte mindenhol kapható a jókora műanyag tojás, amibe bele lehet rejteni az apró ajándékokat. Ezt remek egyedi locsolóalkalmatossággá alakíthatjuk!

A díszítés végezzük a gyerekekkel, akik használják majd: kipingálhatjuk alkoholos filccel vagy lakkfilccel, ragaszthatunk rá kész matricákat, de bevonhatjuk ragasztólakk segítségével is szép mintás csomagolópapír-maradékkal. Ehhez legjobb, ha kivágunk mintákat a csomagolópapírból, és azt ragasztjuk fel, mert a tojásformát jobban tudják követni a kisebb kivágott részletek.

A műanyag tojás tetejét felforrósított szöggel lyukasszuk ki három helyen, és az oldalára is tegyünk egy lyukat, hogy jól ki tudjon folyni a víz.  (Ez a felnőttek dolga, használj fogót a művelethez!)

Amikor elkészült a tojás díszítése, töltsétek meg az alját vízzel vagy „illatosított” vízzel, szorosan csukjátok rá a tetőt, és ragasztószalaggal tekerjétek is körbe, nehogy kifolyjon a locsolnivaló víz az oldalán. A ragasztószalagot fedjétek le egy szalaggal, kössetek rá szép masnit, és már indulhat is a legényke locsolkodni.

Nem tudom, tudjátok-e, hogy a hagyományok szerint húsvétkedd az öntözőkedd, amikor a lányok visszaadják a fiúknak az előző napi kölcsönt, és megöntözik őket!

A locsolást megváltó tojás

Húsvét táján jó, ha készenlétben tartunk néhány díszes tojást a lesből támadó locsolkodók ellen, hiszen a „piros”tojással megváltható a locsolkodás – Jézus vérével a bűnbocsánat és újjászületés.

Minél közelebb áll valaki hozzánk, annál szebb és egyedibb ajándékkal kedveskedhetünk – a sok piros tojás között biztosan emlékezetes marad egy ajándékba kapott csillogó-villogó tükör-tojás – használt CD-ből.

Használt (illetve használhatatlan) CD valószínűleg minden háztartásban van, hungarocell tojást a hobby boltokban lehet beszerezni. Ha erre nincs mód, papírmaséból könnyen lehet tetszőleges méretű tojást készíteni, csak időben el kell kezdeni, mert néhány nap, míg megszárad.

A CD olcsó konyhai ollóval és némi erőkifejtéssel könnyen darabolható – a szemedre vigyázz! Legegyszerűbb sugarasan felvágni, mint egy tortát, aztán tovább aprítani a szeleteket: a trapézformájú darabokkal lehet a legjobban beborítani a tojást. Némi gyakorlattal persze bonyolultabb formákkal is próbálkozhatsz.

A CD-mozaikdarabkák felragasztáshoz legpraktikusabb ragasztópisztolyt használni.

AZ elkészült tojás csillogni fog, mint egy diszkógömb, és minden egyes kockája visszatükrözi majd annak az arcát, aki belenéz!

 

Rejtőzködő tojások

Persze a legfontosabb az, hogy a gyerekek örüljenek ilyenkor az ünnepnek és a tavasznak.

Rejtsük el a kertben vagy a lakásban a gyerekeknek szánt apróságokat tojás-csomagolásban.

 

Ez a csomagolás egyszerű, gyors és nagyon mutatós, épp olyan, amilyennek lennie kell egy ünnepi étkezés előkészítésétől zsúfolt reggelen.

Egy vagy több húsvéti szalvétára, befőttesgumira és némi szalagra lesz csak szükség, úgyhogy semmi gond, ha megfeledkeztél volna a csomagolópapírról. (Ünnepi celofánból készítve viszont biztosan harmatálló lesz a bokor alján várakozó csomagocska.)

Javaslom a háromrétegű szalvétát, ami erős és tartós. A szalvétát a fonákján hajtsd félbe (fedje egymást a hajtás, ne legyen „lyukas” a csomag). Egy befőttesgumival kösd be a végét, és fordítsd ki színére. Igazgasd meg, hogy szép öblös legyen a tojás – ha kell, ragaszd össze a nyílást hátul. Tedd bele az ajándékot, és egy jókora masnival kösd el a száját.

Rejthetsz bele az unalmas csokitojás helyett apró játékot, kis cserepes virágot vagy bármi más meglepetést.

Kalandossá teheted az ajándékozást, ha rajzolsz a gyerekeknek egy titkos és szövevényes térképet az elrejtett „kincshez”, akár apróbb akadályokkal nehezítve a keresést. A cél legyen a szalvéta-tojásba bugyolált ajándék!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!