A legegészségesebb cukorhelyettesítő

Szerző: Szimpatika
A nyírfacukrot, vagy becsületes kémiai nevén a xylitol (C5H12O5) nevű szerves vegyületet a múlt század elején nyírfából állították elő Finnországban, elsőként a világon. Ebből származik a hétköznapi elnevezése. Manapság elsősorban kukoricából állítják elő és Dánia mellett Kína a legfontosabb exportőre. Maga a xylitol szó a görög 'xyl' (fa) és az -itol toldalékból, ami a cukoralkoholokat jelöl, tevődik össze.

A cukoralkohol a természetben is számos helyen előforduló vegyület. A xilit (xylitol) egy édes vegyület, mely amellett, hogy biztonságos és természetes, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők  mellékhatásait. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Szinte ez összes  gyümölcsben, a kukoricában, a zabban és egyes gombákban is megtalálható. Majdnem olyan édes, mint a répacukor, de csupán két harmad annyi energiát tartalmaz.  Egy teáskanál (5 mL) xylitol 9,6 kCal energiát tartalmaz, összehasonlítva a 15 kCal-val, ami ugyanennyi répacukorban van benne. Nincs utóíze, és cukorbetegek is ehetik. A hazájában, Finnországban csak xylitollal édesített rágógumit lehet kapni.

A xylitol további egészségügyi hatásai

Diabétesz, cukorbetegség

A xilitol 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz, mint a cukor. Lassabban szívódik fel, emiatt nem okoz  hirtelen vércukor-emelkedést vagy hiperglikémiát.

Fogszuvasodás

35 év klinikai vizsgálatai igazolják, hogy a xilit nem ártalmas a fogakra nézve. Mindez annak köszönhető, hogy a szájban megtalálható baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak  termeléséhez a xilitet – öt szénatomos szerkezetéből adódóan. Végső soron tehát a xilit akár 80%-kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét. Ennek köszönhetően számos fogászszövetség, valamint több ország szabályozó testülete elfogadta a xilit felhasználásával készülő – cukormentes – rágógumikat és édességeket.

A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolják a xilit szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilit hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem képesek azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A szájban így megmaradó lúgos állapot kedvezőtlen a baktériumok számára.

Az esti fog és szájápolást követően alkalmazott xilit ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, vagyis szemben a cukorral nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad. Alkalmazásával sikeresen lehet küzdeni az apróbb fogszuvasodási foltok állapotának visszafordításában, illetve képes megállítani a  fogszuvasodás folyamatát és erősíteni a fogzománcot.

Csontritkulás

Patkányokon végzett kísérletek eredményeként azt találták, hogy az étrendjükhöz adott xilitol lassította a csontritkulást.

Candida

Azt találták, hogy az általánosan fogyasztott cukrokkal ellentétben a xilitol nem táplálja, hanem csökkenti a candida fertőzésért felelős gomba szaporodását.

Terhes és szoptatós nők

A xylitol nem csupán biztonságos a terhes és szoptatós anyák esetében, hanem 80%-kal csökkentette  annak valószínűségét, hogy az első két évben a fogszuvasodásért felelős Streptococcus baktériummal fertőzzék tovább gyermeküket.

Biztonság

A xylitolnak vagy nyírfacukornak nincs mérgező tulajdonsága. Mint minden cukoralkoholnak, ennek is van hashajtó hatása, mivel a cukoralkoholok nem tökéletesen emésztődnek meg. Ez a hatás egyénenként változó. Azt mondhatjuk, hogy ésszerű mennyiségben fogyasztva nem fog tapasztalni semmi kellemetlen mellékhatást.

forrás www.bojtoles.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!