Szokott fájni szex közben?

Szerző: Szimpatika
Az embereknek közel olyan mértékben van szükségük a fizikai és érzelmi intimitásra, mint élelemre és hajlékra. A szexualitás segít ennek az alapvető szükségletünknek a kielégítésében. A szexualitás az egészséges élet része. Előfordul azonban, hogy valamely krónikus fájdalom tönkreteszi a szexualitást is. Hogyan küzdhetünk az ellen, hogy krónikus fájdalmunk, gyomor- vagy fejfájásunk tönkretegye párkapcsolatunkat?

Beszéljen orvosával


Néha a fájdalom közvetlen oka valamiféle szexuális probléma Az is lehet, hogy túl gyakori vendég a fej-, hát-, gyomorfájdalom. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő kivizsgálás, a gyógyszerek beállítása. Tudni kell azonban, hogy  bizonyos gyógyszerek is okozhatnak szexuális problémákat. Néhány gyógyszer csökkentheti a nemi vágyat, vagy gátolja a szexuális funkciót oly módon, hogy változást okoz az idegrendszerben. Gyógyszerek befolyásolhatják a véráramlást és a hormonok mennyiségét is. Mondja el orvosának, ha úgy érzi, hogy az önnek rendelt gyógyszer, gyógyszerek befolyásolják a szexualitást. Orvosa biztosan tud ajánlani egy másik gyógyszert, vagy módosíthatja a gyógyszer adagolását.

 

Vizsgálja meg az érzelmeit

 

Ahhoz, hogy a szex jó legyen, biztonságban kell éreznie magát az életében. Tehát először is vizsgálja meg a saját érzelmeit. Előfordulhat, hogy lelki sérülése okoz fizikai tüneteket. Lehet, hogy munkanélküli, vagy nem tudja ellátni otthoni feladatait, esetleg az önbecsülése alacsony, netán úgy érzi,  hogy csúnya és nem kívánatos. Érzelmi távolság, a szorongás, a félelem, bűntudat és harag is jelentkezhet fájdalom képében. A stressz is súlyosbíthatja a kapcsolatot. Még erős kapcsolatokat is megtámadhatnak egészségügyi problémák és krónikus fájdalom. Ha a gyakori fájdalmat érzelmi konfliktusok okozzák, szüksége lehet lelki tanácsadásra. De sokszor az is segít, ha partnerével sikerül végre beszélniük a problémákról. Legjobb akkor elővenni a témát, amikor nincsenek éppen egy rosszul sikerült együttlét után. Hanem felöltözve, a konyhaasztal mellett. A szexről nehéz beszélni, s különösképpen nehéz elkerülni a vádaskodást. Meg kell azonban próbálni.

 

Ha a beszélgetés sikerült, tehát létrejött a lelki intimitás, el lehet kezdeni a testi intimitást újra megteremteni.  A közösülés csak az egyik módja az együttlétnek. Ha az együttlét valamiért fájdalmat okoz, az intimitást el lehet érni sokféleképpen. Érintéssel, simogatással. Sőt önkielégítéssel is, mely normális és egészséges módja annak, hogy teljesítsük a szexuális igényeinket. A kölcsönös maszturbáció során erős összetartozás-érzés is kialakulhat. Az orális szex is alternatív vagy kiegészítő örömszerzés lehet.  Sőt a vibrátorok és kenőanyagok használata is segíthet a szex közbeni fájdalom esetén. Adjon  magának elég időt, hogy új dolgokat kipróbáljon. Fókuszban az utazás, nem a cél. Megéri az erőfeszítést. Szex és érintés során a szervezet természetes fájdalomcsillapítókat, úgynevezett endorfinokat szabadít fel. Könnyebb segítségével megbirkózni a krónikus fájdalommal is.

 

Forrás: www. mayoclinic.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!