Mit ajánl a gyógyszerész fogyókúrázóknak?

Szerző: Kalocsai kristóf
Nem számít, hogy márciusban már fakadnak-e a rügyek vagy még tombol a fagy, a naptári tavasz legtöbbeknek már a strandszezon előszobáját jelenti. Az urak talán kevésbé kényesek arra, hogy mekkora úszógumival ereszkednek majd be a hullámok közé, de a fölös kilóktól való megszabadulás nemcsak esztétikailag, hanem egészségügyileg is fontos dolog. Dr. Bibók Zoltánnal, a kazincbarcikai Hospifarma Gyógyszertár (3700 Kazincbarcika, Építők útja 48.) gyógyszerészével arról beszélgettünk, hogy mit tehet az, akinek nehezére esik a karcsúsodás.

Egy friss felmérés szerint a magyarok egyharmada próbálkozik valamilyen módon a lefogyással. Hogyan tud ebben segíteni egy gyógyszerész?


A fogyókúra egy hatalmas akaraterőt és kitartást igénylő harc, melyben a legmegfelelőbb eszköz kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni. A fogyókúra sikeres véghezvitelében mindenki számíthat a segítőkész gyógyszerészekre, akik a fogyni vágyók igényeinek megfelelően, személyre szabottan tudnak tanácsot adni, és információt nyújtani a termékek széles skálájáról.

Számos internetes oldalon árulnak étvágycsökkentőket és egyéb, fogyást segítő szereket. Mennyire lehet megbízni ezekben?


Sajnálatos módon a különböző fogyasztószerek internetes forgalmazása jó üzletnek tűnik, és egyre nagyobb a térhódítása. Azonban az itt beszerezhető szerek legnagyobb része engedély nélkül van forgalomban. Ez nemcsak azt jelenti, hogy ismeretlen eredetű termékekkel találkozhatunk, hanem azt is, hogy ezek a termékek olyan összetevőket tartalmazhatnak, melyeket nem vetettek alá az egyébként kötelező és szigorú klinikai vizsgálatoknak. Ebből fakadóan az illegálisan forgalomban lévő szerek hatékonysága nem bizonyított, összetevőik között gyakran találkozhatunk toxikus vegyületekkel. Egy másik probléma, hogy az összetevők feltüntetése legtöbbször nem a valóságnak megfelelő, vagy teljesen hiányzik, így a fogyni vágyó vásárló pontosan nem is tudja, milyen szert vesz be.

Milyen veszélyei vannak az ilyen szereknek?


Azt hiszem, a legkisebb veszély a várva várt hatás elmaradása. Ami ennél sokkal fontosabb, az a számtalan, nem ritkán súlyos következményekkel járó mellékhatás, melyekkel jó eséllyel számolhatunk az ismeretlen eredetű termékeknél. Leggyakoribb mellékhatások közül az álmatlanságot, a magas vérnyomást, a heves szívdobogást, a szívritmuszavarokat és a függőséget említeném meg. Az olykor maradandó egészségkárosodás mellett jó néhány halálesetről is értesülhettünk a közelmúltban.

Mikor fordulhat elő, hogy a diéta és a mozgás már nem elég a sikeres súlyvesztéshez?

Ez akkor lehetséges, ha a hízás mögött nem a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. Az elhízott állapotot általában egyéb betegségek előszobájának tekintjük, de az is előfordulhat, hogy maga az elhízás már egy meglévő betegség tünete, vagy egy más betegségre szedett gyógyszer mellékhatása. Legtöbb esetben a hízást kiváltó betegségek mögött a hormonrendszer működésének zavara áll. Ilyen pl. a sokak által jól ismert pajzsmirigy-alulműködés, amikor a következményesen lelassult anyagcsere felelős a súlygyarapodásért.

Egyes életmódok szintén vezethetnek hízáshoz. Ilyen például a rendszeres alváshiány és a stresszes életmód.

Gyógyszerek közül az antidepresszánsok és a szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők használata során fordul elő gyakran a nem kívánt súlygyarapodás.

 

Mit lehet tenni ilyen esetekben?

Amennyiben az elhízás mögött hormonális eredetű betegséget sejtünk, egészségünk érdekében feltétlenül kérjük szakember segítségét. Erre akkor kell gondolni, ha nem eszünk többet és gyakrabban, mint az addig megszokott egészséges adag, mégis megállíthatatlannak tűnik a plusz kilók gyarapodása. Egy teljes körű orvosi vizsgálattal könnyen feltárhatjuk a pontos okot.

Gyógyszermellékhatás esetén is érdemes felkeresni kezelőorvosunkat. Egy másik hatóanyagú, hasonló hatású szer választásával elkerülhető lehet a kedvezőtlen hatás.

Helytelen életmód esetén meg kell próbálkozni egy egészségesebb életmód kialakításával.


Jár-e tb-támogatás a különféle étrend-kiegészítőkre és a fogyáshoz kapcsolódó gyógyszerekre?

Jelenleg a tb nem támogatja a fogyasztó hatású gyógyszereket és étrend-kiegészítőket.


Mit lehet tenni, ha egy gyermeknek vagy egy idős embernek kell megszabadulnia a felesleges kilóktól?

A gyermekkori elhízás egyre gyakoribb, sokszor már óvodás korban jelentkező probléma. Ez esetben a gyermeket és a szülőket is meg kell győzni az életmód megváltoztatásának fontosságáról. Gyermekkorban még könnyebben lehet egészségtudatos életmódra nevelni gyermekünket.

Idős embereknél az életkor növekedésével arányos súlygyarapodás figyelhető meg, ami nem feltétlenül kóros jelenség. Arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy az ilyenkor lelassult anyagcsere miatt kevesebb kalóriabevitelre van szükség. Ebben az életkorban is fontosnak tartom a rendszeres testmozgást.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!