Kinek kell számítania arra, hogy magas lesz a vérnyomása?

Szerző: Szimpatika
A szakértők véleménye szerint a vérnyomás megfelelő szinten tartása rendkívül fontos egészségünk megőrzése és a stroke elleni védekezés szempontjából. Habár az Egyesült Államokban a stroke a negyedik leggyakoribb halálok (Magyarországon a harmadik), az emberek többsége egyáltalán nincs tisztában a magas vérnyomás rizikófaktorival, állítják az Amerikai Szív- és Stroke Szövetség munkatársai.

Mivel a május a stroke hónapja Amerikában (és Magyarországon is), a szív- és érrendszeri betegségek specialistái összegyűjtötték a magas vérnyomásra vonatkozó legjellemzőbb rizikófaktorokat:

Családtörténet:

Ha a szülőknek, vagy egyéb közeli rokonnak magas a vérnyomása, a gyerek esetben is jelentősen megnő az előfordulás valószínűsége, ezért nagyon fontos utánajárni, hogy a családban előfordult-e már magas vérnyomás.

 

Magas kor:

Ahogy az emberek egyre idősebbé válnak, folyamatosan nő a magas vérnyomás a kardiovaszkuláris betegségek előfordulási aránya is, mivel az öregedés során a véredények fokozatosan elveszítik a rugalmasságukat és hajlékonyságukat, ami a kardiovaszkuláris rendszer nyomásának megemelkedését eredményezheti.

 

Nem:

A férfiak körében sokkal jellemzőbb a magas vérnyomás 45 éves kor előtt. 45 és 50 éves kor, illetve 55 és 64 éves kor között a magas vérnyomás rizikófaktora körülbelül egyenlő a nők és a férfiak között, 64 éves kor felett azonban nagyobb valószínűséggel jelenik meg a nők körében.

 

Kevés mozgás:

Az irodai ülőmunka, illetve a tévé előtti hosszas üldögélés jelentősen megnöveli a magas vérnyomás előfordulási arányát, azonban rendszeres testmozgással könnyen csökkenteni lehet a vérnyomást.

 

Túlsúly:

A túlsúly az egyik legjellemzőbb rizikófaktor a magas vérnyomás szempontjából, egy kis fogyással rövid időn belül javítani lehet a kilátásokon.

 

Túl sok alkohol:

A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás drámai mértékben növeli meg a magas vérnyomás, a stroke, a szívritmuszavar és egyéb szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, ezért ügyeljünk rá, hogy lehetőleg férfiak esetében ne lépjük túl a napi két, nők estében a napi egy pohár alkohol elfogyasztását.

 

forrás: Medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!