Új fejlemény a gyógynövények betiltásával kapcsolatban

Szerző: Szimpatika
A Szabó Mátéhoz érkezett beadvány szerint a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekre vonatkozó szabályok a gyógynövény-termékek forgalmazásának erőteljes korlátozását, illetve megszüntetését vonják maguk után. Szabó Máté ombudsman tárcaközi bizottság létrehozását szorgalmazza a gyógynövényágazat átfogó szabályozási és támogatási koncepciójának kidolgozása érdekében.

A közlemény szerint Szabó Máté két miniszteri rendelet módosítását is javasolta, az egyik a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények jogi státusának megszilárdítását, a másik a kistermelői szabályozás kiterjesztését célozza.

Az ombudsman a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jogutódjaként folytatott vizsgálata során megállapította: a jelenlegi szabályozás nem szolgálja megfelelően a hazai gyógynövényágazat érdekeit. A Szabó Mátéhoz érkezett beadvány szerint a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményekre vonatkozó szabályok a gyógynövény-termékek forgalmazásának erőteljes korlátozását, illetve megszüntetését vonják maguk után. "Ezek a rendelkezések sértik az egészséghez való alapvető jogot, mert nem teszik lehetővé a gyógyulás módjának, eszközeinek szabad megválasztását" – olvasható a közleményben.

Az ombudsman szerint a visszásság alapvetően az európai szabályozásra vezethető vissza, de az ágazatot érintő problémák egy része a magyarországi szabályok átalakításával is orvosolható lenne. Ennek érdekében Szabó Máté javasolta az erőforrás miniszternek a gyógytermék-rendelet, a vidékfejlesztési tárcának pedig a kistermelői rendelet megfelelő módosítását.

Ezen felül – mivel a problémák rendszerszintű kezelése valamennyi érintett tárca és az ágazat szereplői közötti aktív, folyamatos együttműködést feltételez – az ombudsman tárcaközi bizottság létrehozását is szorgalmazta – tudatta az alapjogi biztos hivatala.

A gyógyhatású készítmény kategória megszűnéséről még 2005-ben született meg a magyar szabályozás, az uniós jogharmonizáció részeként. Ez kimondta, hogy a jövőben már nem lehet új termékeket ilyen kategóriában engedélyeztetni. Az eredeti menetrend szerint 2011. április 1-ig lehetettek volna kaphatóak a gyógyhatású termékek, de idén január 1-én egy jogszabály-módosítás ezt a határidőt két évvel kitolta, 2013. április 1-ig.

A készítmények ugyan nyertek még két évet, de 2013 áprilisától csak akkor forgalmazhatóak gyógyhatásra vonatkozó állítással, ha azokat idén március 31-ig átminősíttetik a forgalmazók gyógyszerré vagy tradicionális növényi gyógyszerré. A legkönnyebb út, ha étrendkiegészítővé „minősítik le” a termékeket, ez azonban értékesítési szempontból komoly visszalépés, hiszen az ilyen készítményeknek nem tulajdonítható gyógyhatás.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!