A kalciumtabletták fokozzák a szívroham kockázatát

Szerző: Szimpatika
A kiegészítő kalciumpótlás növeli a szívroham kockázatát - erre a következtetésre jutottak a heidelbergi Német Rákkutatási Központ tudósai, akik vizsgálataikról a Heart című folyóiratban számoltak be.

A kutatók összesen 23980 személyt vontak be a tízéves követéses vizsgálatba, amelynek során összehasonlították a szívrohamok gyakoriságát a kalciumtablettákat szedő és nem szedő csoport tagja között – olvasható a BBC hírei között (https://www.bbc.co.uk).

Az 15959 személy közül, akiknél nem volt kiegészítő kalciumpótlás, 851-en estek át szívrohamon. A vizsgálat adatai szerint a kalciumtartalmú étrend-kiegészítéses csoportban 86 százalékkal nagyobb volt a szívroham veszélye.

A heidelbergi kutatók a vizsgálat alapján azt hangsúlyozzák, hogy a kalciumpótlás növelheti a szívroham kockázatát, ezért óvatosan kell adagolni. Meggyőződésük szerint célszerűbb kiegyensúlyozott étrendre törekedni a csontritkulás megelőzéseként.

A Brit Szívalapítvány kiemeli, hogy azok a betegek, akiknek kalciumpótlást írtak elő, továbbra is szedjék a javallott készítményeket, ám esetleges aggályaikat beszéljék meg kezelőorvosukkal.

A brit egészségügyi minisztérium szóvivője szerint alaposan elemezni kell a tanulmányt.

"Az emberek többségének nincs szüksége kalciumpótlásra. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend az összes szükséges tápanyagot, vegyi elemet biztosítja, beleértve a kalciumot" – hangsúlyozta a szóvivő.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!