Az oxigén karcsúsító ereje

2012. 06. 22.
Szerző: Szimpatika
Beköszöntött a nyár, sok nő rettegett időszaka: a bikiniszezon. Ha az egészséges étrend és a mozgás mellett rá akarsz erősíteni a tartós fogyásra, próbáld ki az oxigén karcsúsító erejét! A nők számtalan drasztikus fogyókúrát vetnek be a jó idő beálltával annak érdekében, hogy a nyári strandszezonra csúcsformába kerüljenek. Ugyanakkor a kezdeti sikerek gyakran kudarcba fordulnak, amint elkezdenek normálisan enni az önsanyargató diéták után.

Egy nemzetközi kutatás kimutatta, hogy a fogyókúrázók 95%-a visszaszedi leadott kilóit, 41%-a pedig még többet is. Ez a jojo-effektus annak köszönhető, hogy testünk éheztetésként értelmezi, ha nagymértékben csökkentjük az elfogyasztott kalóriamennyiséget vagy kihagyjuk az étkezéseket, és takarékos üzemmódra kapcsol. Mindez anyagcserénk lassulásával is együtt jár. Így amikor a diéta végeztével újra normálisan étkezünk, bár a kalóriamennyiség nő, a testzsír nem ég, hiszen anyagcserénk nem tud ilyen gyorsan visszaállni.

Ha te sem akarsz feleslegesen koplalni, gyorsítsd inkább fel az anyagcseréd!

A gyors anyagcsere előfeltétele a kiegyensúlyozott étkezés és a megfelelő mozgás. A bőséges folyadékbevitel, mint a víz vagy különböző teák elfogyasztása, illetve az élelmi rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök kedvező hatással vannak anyagcserédre. Ha heti 2-3 alkalommal pedig elmész akár edzeni, akár a szabad levegőn mozogni, már sokat tettél fogyásod érdekében.

Kevesen tudják azonban, hogy a megfelelő étrend és a sport mellett az oxigén is nagy segítségünkre lehet anyagcserénk felgyorsításában. Az oxigén mindenfajta égést, így a zsírégetést is elősegíti – minél több oxigént kapnak a sejtek, annál jobban ég a zsír. Éppen ezért lehet segítségünkre a hiperbár oxigénterápia a fogyás során, amely megemeli a szervezet oxigénszintjét.

A hiperbár oxigénterápia során a normál légköri nyomás 2,5-szeresén 100%-os oxigént lélegzünk be. A kezelés egy alapvető fizikai törvény előnyét használja ki, miszerint megemelt nyomáson nagyobb mennyiségű gáz oldódik a folyadékba. Így a terápia során extra mennyiségű oxigén kerül a szervezetbe, melyet már nemcsak a vörösvértestek, hanem a vérplazma is szállít. A normális körülményekhez képest körülbelül húszszor nagyobb lesz az oxigénkoncentráció testünkben, mely kiemelkedően növeli a sejtek és szövetek oxigénellátását.

Az oxigénnek köszönhetően javul anyagcserénk, fokozódik a méregtelenítés, helyreáll testünk egyensúlya, mely segít a jó közérzet és a megfelelő testsúly elérésében. Ugyanakkor nemcsak karcsúvá válhatunk, hanem immunrendszerünk is erősödik, valamint szellemileg és fizikailag is bomba formában leszünk.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszonkamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!