Már kapható a leégés elleni kapszula

Szerző: Szimpatika
A napozás ártalmaira történő figyelmeztetés ellenére sem kell, sőt nem is szabad a napfürdőzés öröméről teljesen lemondanunk, megfelelő fényvédelem mellett. Bár sokak számára a védekezés még mindig nem képezi az önfeledt nyaralás szerves részét, saját magunk és egészségünk érdekében érdemes megszívlelni a bőrgyógyász szakorvosok – így dr. Siklós Krisztina, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászának – tanácsait. Még előttünk az egész évben várt nyári szabadság, kár lenne elrontani egy óvatlanságból bekövetkező fájdalmas leégéssel, éppen ezért a bőrtípusunknak megfelelő naptejet is olyan különös gonddal válasszuk ki, mint bikininket a strandoláshoz.

Ultraibolya (UV)-sugárzás: riogatás vagy valódi veszély?

Jelen korban a bőrt érő természetes UV-expozíció (expozíció: a szervezet kitevése az UV-sugárzásnak mint káros külső hatásnak) növekedéséért a Föld légkörét védő ózonköpeny károsodása is felelős. Az ózonréteg csökkenését a 70-es évektől észlelik, különösen a déli félteken. 1983-93 között az ózonréteg mintegy 6%-kal csökkent. Felmérések alapján az ózon 1%-os csökkenése kb. 1-2%-kal növeli a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának gyakoriságát. Az UVA- és UVB-sugárzás hullámhossztartományuk, a sejtek DNS-ére kifejtett hatásuk, ill. a bőrre kifejtett akut és krónikus hatásuk vonatkozásában is eltérnek egymástól. A fényvédelem ma már tágabb értelemben a napégés, a napfény provokálta bőrbetegségek, a bőr daganatainak, és a bőröregedés megelőzését szolgálja.

Miként védekezhetünk természetesen?

– A nap káros sugarai ellen az egyik legegyszerűbb védekezési mód a helyes napozási szokások kialakítása. Fizikai mérések szerint a napi UV-sugárzás jelentős része, mintegy 60%-a délelőtt 11 és délután 3 óra között érkezik a földfelszínre, ezért ebben az időintervallumban célszerű a napsugárzás kerülése – tanácsolja Dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász.

A figyelmeztetés különösen igaz vízpartokon illetve magaslati helyeken, ugyanakkor tartsuk észben azt is, hogy a homok, a jég és a beton is erős fényvisszaverő tulajdonsággal bír.

– A másik egyszerű természetes védekezési mód lehet a megfelelő ruházat, széles karimájú (nagyobb, mint 7,5 cm) kalap és napszemüveg viselése. A ruházat védőfaktorát UPF-ben (Ultraviolet Protective Factor) határozzák meg. Az UPF-et befolyásolja az anyag típusa, színe, súlya, vastagsága, porozitása, nyújthatósága és hidratáltsága (izzadás). A könnyű nyári ruházat készítésére használt pamut, viszkóz, műselyem vagy len limitált UV-védelemmel rendelkezik, míg a polyészter fokozott UV-védelemmel bír. A fényvédelemre alkalmas ruházat UPF alapján 3 csoportba osztható: UPF 15–24 (jó fényvédelemmel rendelkező ruházat), UPF 25–39 (nagyon jó fényvédelemmel rendelkező ruházat), UPF nagyobb, mint 40 (kiváló fényvédelemmel rendelkező ruházat). 15 UDF-nél alacsonyabb fényvédő képesség esetén nem tüntetik fel a fényvédelem fokát a ruházaton – fejti ki Siklós doktornő. – Ezek az egyszerűbb óvintézkedések azonban még egészséges bőrűek számára sem mindig elégségesek (pl. I-es bőrtípus, tartósan szabadban dolgozók esetén), de különösen nem kielégítőek a kóros fényérzékenységgel járó bőr- és belbetegségek megelőzésére. Erre a célra ún. szisztémás és lokális eljárások állnak rendelkezésre.


Leégés elleni kapszula

A lokális fényvédelmet a napozókrémek, naptejek biztosítják, melyeknek eltérő hatásmódja a különböző aktív komponenseikben rejlik.

– A szisztémás fényvédelem előnye a lokálissal szemben, hogy könnyen kivitelezhető, pl. izzadás és fürdőzés nem befolyásolja a termék hatékonyságát, és fényvédelmet biztosít az egész testfelszín számára. Hátrányuk viszont, hogy egyik szájon át adható szer sem nyújt tökéletes, minden tekintetben kielégítő fényvédelmet. A legismertebbek a karotinoidok, közülük is a klinikai gyakorlatban a béta-karotin vált be (hazánkban Carotaben kapszula néven ismert). Bizonyos tápanyagok is hozzájárulhatnak mérsékelt fokú fényvédelem kialakításához. Pl. napi 2,5 dl sárgarépalé 4 hét elteltével négyesre tornázhatja fel természetes fényvédő faktorunkat, hasonló hatást érhetünk el napi 1 ek. sűrített paradicsommal is – javasolja a bőrgyógyász szakorvos.

 

Hányas faktorszámú naptej kell?

A fényvédő szerek (naptejek, napspray- k stb.) megvédik a bőrt a napfény ártalmaitól: elnyelik, visszaverik és szétszórják a fényt, illetve megakadályozzák a bőrpír kialakulását. A fényvédők szűrőképességének hatékonyságát több faktorral is jellemzik. Az SPF (Sun Protectice Factor) azt fejezi ki, hogy az egyén az adott faktornak megfelelő szorzónyi időt tölthet napégés kialakulása nélkül napfényben. SPF alapján jelenleg 3 csoportba szokásos sorolni a készítményeket: minimálisan védő termékek: (SPF 2-1), mérsékelten védő termékek (SPF 12-30), intenzíven védő termékek (SPF 30 felett). A védőfaktor maximuma 50+. Minél nagyobb faktorszámú a fényvédő, annál jobban véd, de a bőrön is nehezebben kenhető. Az ideális fényvédővel szemben támasztott egyéb kívánalmak közül kötelezően tesztelik vízálló képességüket is a természetes verejtékezéssel szemben, illetve sportoláskor („vízálló”/water-proof: megtartja SPF-értékét 20 perces vízben tartózkodás után, ill. átlagos fizikai aktivitást követően), „nagyon vízállók”/water resistant: megtartja SPF-értékét 80 perces vízben tartózkodás után, ill. extrém fizikai aktivitást követően). Végül, de nem utolsósorban szempont a fotostabilitás is: bizonyos fotokémiai reakciók az UV-fény elnyelése során megváltoztatják a fényvédő molekuláris szerkezetét, ami csökkenti annak fényszűrő képességet. A legújabb filtereknek azonban már hosszabb ideig tartó napozás vagy napon tartózkodás alatt sem változik a hatékonysága.

A fényvédőszereket 20-30 perccel a napozás előtt kell egyenletesen felkenni, és kétóránként – illetve fürdőzést, erőteljes izzadást követően – ismételni kell. Strandoláskor gyakrabban kell használni. A fénynek leginkább kitett bőrterületek, mint az orr, a vállak, alaposabb krémezést igényelnek. A száj védelmére már kapható speciális ajakápoló és fényvédő „rúzs”.

Gyermekkori napégés = dupla esély a melanoma későbbi kialakulására

A fényvédelemnek gyermekkorban különösen fontos szerepe van. Bár melanoma esetében a fényvédelem preventív hatása még mindig vita tárgya, és még pontosan nem tisztázott, hogy melyik hullámhossztartomány felelős a melanoma indukciójáért, sokak szerint egy gyermekkorban elszenvedett napégés megduplázza a későbbi életszakaszokban kialakuló melanoma kockázati esélyét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!