Gyümölcsös sütit villámgyorsan!

2012. 07. 09.
Szerző: Aggod Zsuzsa
|
Címkék: Édes Otthon 
Igazán nagy gyümölcspusztítók vagyunk, de azzal a mennyiséggel, amivel kerttulajdonos rokonaink-barátaink ellátnak mostanában, még mi sem tudunk megbirkózni. Íme két süteményrecept, melyek segítségével bármilyen gyümölcs maradékából finom, gyors, nyári vendégváró desszertet sikeríthetünk, néhány perc munkával. A többit bízzuk a sütőre!

Ezeket a recepteket nemcsak az eredményükért szeretem, hanem azért is, mert könnyen megjegyezhetőek, nem igényelnek különösebb felszerelést, és egyszerűen elronthatatlanok. Jellegzetességüket a felhasznált gyümölcs adja: szinte bármilyen gyümölcs ízét kiemeli, így télen-nyáron fogyasztható, megunhatatlan édességet készíthetünk. Egészen más egy őszi szedres, téli almás vagy nyár eleji epres változat, mint a most kipróbálható szilvás vagy barackos variációk. A legjobb, ha vegyesen használod a gyümölcsöket!

Mindkét sütemény finom önmagában, melegen és hidegen is, de még mesésebbek vaníliafagylalttal, tejszínnel, gyümölcs- vagy karamellaöntettel tálalva.

 

Az eredeti gyümölcspudding

 

Ezt a receptet Jamie Olivertől tanultam először, aki nem nevezte nevén.

Ám, ahogy egyre inkább elmerültem a brit szakácsművészet rejtelmeiben, kiderült, hogy ez az egyszerű sütemény valójában a számunkra ködös és rejtélyes brit „puddingbirodalom” egyik tagja.  Valójában nem más, mint egy piskótához hasonló könnyű desszert.

 

Hozzávalók

 

½-1 kg szükség szerint hámozott, magozott gyümölcs

130 g vaj/margarin

130 g cukor

2 tojás

130 g liszt

1 kávéskanál sütőpor (sokszor kifelejtem, és nem hiányzik)

 

Elkészítés:

 

Gyújtsd be a sütőt 180 C-ra. Az eredeti recept kevés cukorral előpárolja a gyümölcsöket, de tapasztalataim szerint elég csak kimagozni és nagyobb darabokra vágni, ha kell, és egy kivajazott, magasabb falú tepsibe vagy sütőtálba tenni. A puha vajat/margarint keverd habosra a cukorral, üsd bele a tojásokat és jól keverd el, majd fokozatosan add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A krém-állagú tésztát kanalazd rá a gyümölcsre – természetes, hogy maradnak hézagok, sülés közben a tésztaszigetek össze fognak nőni.

 

Fél óra alatt elkészül a sütemény. Akkor jó, ha aranybarna a teteje, és kiállja a „tűpróbát”.

 

Klafuti (clafoutis) gyümölccsel

 

A klafuti egy hagyományos francia desszert, mely eredetileg meggyel készült. A hagyományőrző franciák természetesen más friss gyümölccsel is elkészítik, de akkor már flognarde a neve. A sütemény állaga félúton van a piskóta és a palacsinta között, és egyesíti magában mindkét édesség előnyeit. Panni barátnőm vette elő ezt a receptet egy álmos reggelen, amikor azon töprengtünk, hogyan éljük fel a hűtőszekrényben található maradékokat.

Hozzávalók:

½ kg szükség szerint hámozott, magozott gyümölcs

80 g vaj

150 g rétesliszt

80 g cukor

3 tojás

2 dl zsíros tej

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

Gyújtsd be a sütőt 200 C-ra. Vajazz ki egy magas falú, kb 24 cm átmérőjű tortaformát vagy sütőtálat, és terítsd el rajta a gyümölcsöt. A tojásokat keverd ki a cukorral, add hozzá az olvasztott vajat, a tejet, a citromhéjat és –levet, majd fokozatosan a lisztet is. Amikor simává válik a tészta, öntsd az előkészített gyümölcsökre, és told a sütőbe 25-30 percre. Ez idő alatt szépen meg fog emelkedni a sütemény.

 

Ne süsd túl: a klafuti akkor jó, ha a széle keményre sül, a közepe viszont kicsit ragacsos marad.

Szóljon hozzá!

Júniusi AKCIÓ

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el

Legutóbbi hozzászólások

Palya Bea: Csak azt szabad csinálni, ami igaz és őszinte

Hogyan segít a félelmek legyőzésében a zene? Mit jelent egy népdal egy kamasznak? Miért fontos mozgásban tartani az életünket? Ezekeről, ...
Gyönös Károly
tegnap 14:49
Nagyon birom a Palya Beát. Igazi nagy sztárnak fogja magát kinőni.

A fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes ...
milan chris
2017. 06. 25. 21:51
Megbízható hitel ajánlat !!! Itt van egy lehetőség a pénzügyi problémákkal küszködők és azok számára, akik Pénzügyi ...

Érelmeszesedés elleni vakcina. Pro és kontra

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Egy magyar kutató érelmeszesedés elleni vakcináját ...
Lajos 62,5
2017. 06. 24. 13:22
Lehet, hogy nagy találmány ezt megítélni nem tudom. Az egészségügyi kormányzat ha használ, megtérül miért nem támogatja? Talán mégsem ...

Apaszemmel: Kölcsön-gyerek

Amikor ezt a családi rovatot elkezdtük, az volt a laptulajdonosok kérése, hogy írjunk a mindennapjainkról. Legtöbbször így is teszünk, és ...
MARTHA MARQUEZ
2017. 06. 24. 00:08
Hello, kölcsönt keres? Ön a megfelelő helyen van. Képesek vagyunk arra, hogy kölcsönöket nyújtsunk vállalkozásának kibővítéséhez, ...

A nyugalom és az egyenletes súlycsökkenés szere

Keleten évszázadokig a zöld teát használták nyugtató, testsúlyszabályozó és gyógyhatása miatt, ugyanis levelében megtalálható egy ...
Jenei Istvánné
2017. 06. 14. 20:00
Kipróbáltam az L-theanint, nagyon jó hatású az alvásomra.

Mikor és hogyan érdemes inhalálni?

Ismét itt a tél, a gyakori alsó és felső légúti megbetegedések időszaka. Szakértőnk, Dr. Hidvégi Edit PhD gyermek- és felnőtt ...
Sövegjártó Gábor
2017. 06. 10. 18:46
az inhalátort természetesen lehet használni a copd re söt ajánlatos én berudál cseppet használok és általába segit

Gyakran elsírod magad? Megmondjuk, miért.

Életünk része a sírás és a nevetés. Az emberek között vannak sírósabbak, vannak nevetősebbek, így hát alighanem egyéniség kérdése ...
balicsaba
2017. 06. 05. 06:48
Balicsaba vagyok szegedröl,van egy kis problémám amivel önökhöz fordulok, van amikor birom egy pár napig rendesen, van amikor esténként rám ...

Eper – a tavasz kincse

A tavasz és a közelgő nyár első igazi jele, hogy megjelenik a piacokon a friss, illatos eper. Nemcsak nagyon finom, de az egészségünkre is ...
Manka
2017. 05. 23. 10:39
Remélem nem tette tönkre a termést az időjárás.. "szedd magad" földön szoktunk pár kilót szedni, lekvárnak, dzsemnek. Ha vacak a termés, ...

Felfázás vagy valami egészen más?

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus ...
Mr. T.
2017. 05. 22. 21:35
Tőzegáfonya kapszula. Páromnak bejött régóta rendszeresen alkalmazza, amikor kell. Elvileg nem engedi a hólyag és a húgycső falán ...

A kalcium-magnézium egyensúly hatása az egészségre

Szervezetünk a kalciumot megfelelő mennyiségű magnézium hiányában nem képes optimálisan felhasználni. A magnézium és a kalcium az érem ...
Kori
2017. 05. 21. 11:11
Nem értem ha még százalékosan se írják le, hogy kb mi a helyes akkor minek ez a cikk ? :/