Gyümölcsös sütit villámgyorsan!

2012. 07. 09.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Igazán nagy gyümölcspusztítók vagyunk, de azzal a mennyiséggel, amivel kerttulajdonos rokonaink-barátaink ellátnak mostanában, még mi sem tudunk megbirkózni. Íme két süteményrecept, melyek segítségével bármilyen gyümölcs maradékából finom, gyors, nyári vendégváró desszertet sikeríthetünk, néhány perc munkával. A többit bízzuk a sütőre!

Ezeket a recepteket nemcsak az eredményükért szeretem, hanem azért is, mert könnyen megjegyezhetőek, nem igényelnek különösebb felszerelést, és egyszerűen elronthatatlanok. Jellegzetességüket a felhasznált gyümölcs adja: szinte bármilyen gyümölcs ízét kiemeli, így télen-nyáron fogyasztható, megunhatatlan édességet készíthetünk. Egészen más egy őszi szedres, téli almás vagy nyár eleji epres változat, mint a most kipróbálható szilvás vagy barackos variációk. A legjobb, ha vegyesen használod a gyümölcsöket!

Mindkét sütemény finom önmagában, melegen és hidegen is, de még mesésebbek vaníliafagylalttal, tejszínnel, gyümölcs- vagy karamellaöntettel tálalva.

 

Az eredeti gyümölcspudding

 

Ezt a receptet Jamie Olivertől tanultam először, aki nem nevezte nevén.

Ám, ahogy egyre inkább elmerültem a brit szakácsművészet rejtelmeiben, kiderült, hogy ez az egyszerű sütemény valójában a számunkra ködös és rejtélyes brit „puddingbirodalom” egyik tagja.  Valójában nem más, mint egy piskótához hasonló könnyű desszert.

 

Hozzávalók

 

½-1 kg szükség szerint hámozott, magozott gyümölcs

130 g vaj/margarin

130 g cukor

2 tojás

130 g liszt

1 kávéskanál sütőpor (sokszor kifelejtem, és nem hiányzik)

 

Elkészítés:

 

Gyújtsd be a sütőt 180 C-ra. Az eredeti recept kevés cukorral előpárolja a gyümölcsöket, de tapasztalataim szerint elég csak kimagozni és nagyobb darabokra vágni, ha kell, és egy kivajazott, magasabb falú tepsibe vagy sütőtálba tenni. A puha vajat/margarint keverd habosra a cukorral, üsd bele a tojásokat és jól keverd el, majd fokozatosan add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A krém-állagú tésztát kanalazd rá a gyümölcsre – természetes, hogy maradnak hézagok, sülés közben a tésztaszigetek össze fognak nőni.

 

Fél óra alatt elkészül a sütemény. Akkor jó, ha aranybarna a teteje, és kiállja a „tűpróbát”.

 

Klafuti (clafoutis) gyümölccsel

 

A klafuti egy hagyományos francia desszert, mely eredetileg meggyel készült. A hagyományőrző franciák természetesen más friss gyümölccsel is elkészítik, de akkor már flognarde a neve. A sütemény állaga félúton van a piskóta és a palacsinta között, és egyesíti magában mindkét édesség előnyeit. Panni barátnőm vette elő ezt a receptet egy álmos reggelen, amikor azon töprengtünk, hogyan éljük fel a hűtőszekrényben található maradékokat.

Hozzávalók:

½ kg szükség szerint hámozott, magozott gyümölcs

80 g vaj

150 g rétesliszt

80 g cukor

3 tojás

2 dl zsíros tej

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

Gyújtsd be a sütőt 200 C-ra. Vajazz ki egy magas falú, kb 24 cm átmérőjű tortaformát vagy sütőtálat, és terítsd el rajta a gyümölcsöt. A tojásokat keverd ki a cukorral, add hozzá az olvasztott vajat, a tejet, a citromhéjat és –levet, majd fokozatosan a lisztet is. Amikor simává válik a tészta, öntsd az előkészített gyümölcsökre, és told a sütőbe 25-30 percre. Ez idő alatt szépen meg fog emelkedni a sütemény.

 

Ne süsd túl: a klafuti akkor jó, ha a széle keményre sül, a közepe viszont kicsit ragacsos marad.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!