Fáj, de hogyan?

Szerző: Kalocsai Kristóf
A fájdalom része az életnek. Legyen ez az időjárás okozta fejfájás, sportsérülés vagy egyéb rejtélyes nyavalya, abban biztos mindenki egyetért, hogy minél hamarabb megszüntetjük, annál jobb. Ez persze csak részben igaz, de az sem mindegy, hogy hogyan szabadulunk meg az éppen aktuális kíntól. A balatonfüredi Marina Gyógyszertár (8230 Balatonfüred, Széchenyi u. 55.) vezető gyógyszerésze, Dr. Nyemcsok Pál válaszolt a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos kérdéseinkre.

Hogyan működik a fájdalomcsillapító?

A fájdalomcsillapítóknak alapvetően két csoportját különböztetjük meg: ezek a nem szteroid gyulladásgátlók, illetve az opioid típusúak. Míg az utóbbiakat csak kivételesen erős fájdalmak esetén szokták alkalmazni, addig a nem szteroid típusúakkal az enyhébb fájdalmakat, gyulladásokat lehet kezelni.

Az opioid típusú fájdalomcsillapítók elsősorban centrálisan fejtik ki hatásukat, míg a gyulladásgátló típusúak a periférián hatnak, a fájdalomérzet továbbterjedésének gátlása révén.

Mi befolyásolja, hogy melyik hat az egyes embereknek?

Azt, hogy milyen típusú és mekkora dózisú fájdalomcsillapítóra van szükség, minden esetben a fájdalom erőssége és kialakulásának helye határozza meg.

Az enyhébb, közepesen erős fájdalmaknál először mindig a patikákban vény nélkül is kapható, nem szteroid gyulladásgátlókkal kell kezdeni a terápiát (pl. ibuprofen-tartalmú készítmények). Ha az adott fájdalomcsillapító tabletta nem elég hatékony, nem érdemes kísérletezni az adag emelésével vagy más, azonos hatóanyag-tartalmú készítmények egyidejű szedésével, mert a „túlszedés” súlyos mellékhatásokkal járhat.

Ha a vény nélkül kapható készítmény segítségével nem sikerül megszabadulni a fájdalomtól, forduljunk mihamarabb orvoshoz.

Különböző fájdalmakra különböző gyógyszer kell?

Ez sajnos egy tévhit, amit a média is erősít az emberekben a reklámok révén, amikor egy adott készítményt kifejezetten pl. fejfájás-csillapítóként állít be. Mind a fog-, fej-, hát- és egyéb fájdalom esetében hasonló anyagok szabadulnak fel a szervezetünkben, melyekkel szemben a fájdalomcsillapítók ugyanúgy reagálnak.

Az viszont tény, hogy vannak olyan fájdalmak, ahol nincsen jelen gyulladás, és így ezek a fájdalomcsillapítók nem is lesznek hatásosak. Ezért fontos, hogy minden újonnan fellépő fájdalom esetén konzultáljanak a gyógyszerészükkel.

Figyelembe kell-e venni a gyógyszer erősségét? Érdemes-e több fajtát tartani?

Mindenképpen figyelembe kell venni. Mindegyik gyógyszernek (hatóanyagnak) van egy egyszeri és egy napi maximalizált dózisa. Ezeket a mennyiségeket be kell tartani, hiszen ezen felül fokozottan jelentkezhetnek az adott hatóanyagra jellemző mellékhatások. Ugyanazzal a hatóanyaggal teljesen felesleges több készítményt tartani, illetve különböző fájdalomcsillapítók egyszerre történő szedése is kerülendő.

Hozzá lehet-e szokni a fájdalomcsillapítókhoz?

A nem szteroid fájdalomcsillapítókra nem jellemző a hozzászokás veszélye. Ezekkel ellentétben a morfinszármazékoknál előfordul, de a betegek nem úgy szoknak hozzá, mint a kábítószer-élvezők, mert ők a fájdalom csillapítása érdekében használják mint gyógyszert, s nem az élvezet miatt. A betegben ez az eufórikus érzés ki sem alakul, mert nem jut akkora mennyiség ezekből az agyba, amely az öröm-/boldogságérzetet kiválthatná.

Milyen nem gyógyszeres módszerrel lehet fájdalmat csökkenteni? Meddig ajánlott ezekkel próbálkozni?

A környezetből származó fájdalmas ingerek kiküszöbölésére egyszerű módszer a komfortérzet fokozása. Masszírozással, hideg-meleg borogatással jótékony hatást tudunk elérni egy bizonyos mértékig. Fontos, hogy az érzékeny bőrterületeket (pl. égések, horzsolások, bőrkiütések, gyulladás vagy törések területét) nem szabad ingerelni. Hideg vagy meleg alkalmazása csökkenti a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást. A beteg állapota szabja meg, hogy a hideg, vagy a meleg előnyös számára. Ezekkel a módszerekkel mindaddig érdemes élni, míg a kellő fájdalomcsillapító hatást el tudjuk érni.

Mi a különbség a vény nélkül és a receptre kapható fájdalomcsillapítók között?

Az opioid típusú fájdalomcsillapítók kivétel nélkül mind vénykötelesek. Erre a mellékhatások és a visszaélések elkerülése miatt van szükség. Van néhány nem szteroid gyulladásgátlót tartalmazó készítmény is, melyet csak vényre válthatunk ki. Ezeket csak orvosi kontroll mellett lehet szedni, hogy az esetleg előforduló mellékhatásokat kontrollálni lehessen.

A fájdalomcsillapítók inkább a tüneteket, nem a betegséget kezelik. Nem okozhat a fájdalom eltüntetése komolyabb egészségügyi problémát? Hogyan lehet ezt megakadályozni?

Ez így van. A fájdalom legtöbbször csak egy tünet, mely mögött akár egy komolyabb egészségügyi probléma is állhat. Ezért nagyon fontos, hogy konzultáljunk a gyógyszerészünkkel, és mindig gyógyszertárban szerezzük be a gyógyszereinket. Itt kellő felvilágosítást kaphatunk az egyes tablettákról, hogy hogyan, mennyit is lehet bevenni belőlük, és mikor érdemes már orvoshoz fordulni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!