Hogyan választunk párt magunknak?

Szerző: Dogossy Katalin
Életünk legfontosabb kérdései közé tartozik, sikerül-e olyan társat találnunk, akivel egyetértésben leélhetjük az életünket, aki számíthat ránk, s akire számíthatunk. Az ellentétek vonzzák egymást, de a hasonlóságok tartják, hosszabb távon,egymás mellett az embereket

A különböző társadalmak és történelmi korok más-más fontosságot tulajdonítottak a párválasztásnak.  A lélekvándorlásban hívő emberek számára az életben nem az egyéni boldogulás a legfontosabb. Az individualista nyugati kultúrák szerint mivel az ember csak egyszer él, joga van a boldogsághoz. Így a szerelem nevében házasodnak, válnak, ölnek és ölelnek. A szerelem azonban ingatag talaj, a rá épített ház könnyen összedől, maga alá temetheti a bentlakókat.

De mi is az a szerelem? Mi az, ami egy másik emberhez vonz bennünket? Milyen gyerekkori minták, társadalmi értékek, tapasztalatok, titokzatos biokémiai folyamatok hatására választunk társat magunknak? Kunsági Andrea pszichológus szerint az intimitást keressük. Azonban a  párválasztás szempontjai különbözőek fiatal felnőtt korban és az élet előrehaladtával. De minden választásunk alapja egyfajta imprinting, bevésődés. Kora gyerekkorunktól őrzünk kellemes emlékeket, mozdulatokat, illatokat, arcvonásokat, hangokat egykori gondtalan, nyílt és fontos kapcsolatainkból. Az ellenkező nemű szülő rajongása, egy gyerekkori játszótárs, egy hozzánk közel álló felnőtt, akivel boldogok és nyugodtak voltunk, mélyen beleíródik emlékeinkbe. Amikor választunk, tudattalanul ismerős számunkra valami régről. Azt az embert, aki ezek közül a bevésett emlékek közül valamit hordoz, ismerősnek érezzük, és közel engedjük magunkhoz. Fontossá válik számunkra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a választás jó. Fiatalkorban ez az imprinting a legfontosabb szempont a választásnál. Ehhez járul egyfajta kép az ideális férfiról vagy nőről. Idősebb korban mindehhez még hozzájárulhatnak bizonyos tapasztalatok előző kapcsolatainkból, valamint egyéb társadalmi, anyagi meggondolások is.

Azt azonban, hogy milyen a jó választás, nehéz megmondani. Valószínűleg akkor érezzük úgy, hogy megtaláltuk az igazit, ha az alábbi szempontok közül a legtöbb stimmel:

Ha a párunkkal képesek vagyunk megteremteni a kora gyerekkorban átélt intimitást, környezetünk, szüleink elfogadják őt, anyagi, társadalmi biztonságot teremt számunkra, és alapvetően egyforma értékek mentén tudjuk nevelni gyerekeinket, élni mindennapjainkat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!