Mi a teendő orrdugulás esetén

2012. 08. 11.
Szerző: Szimpatika
Az allergia kellemetlen tünetei közül a betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza. Az akár hónapokig is tartó orrdugulás az éjszakai pihentető alvást is gátolhatja, ezzel jelentős életminőség romlást okozva. Az allergiások számának emelkedésével a probléma évről-évre többeket érint, így fontos, hogy a betegek megismerjék a kiváltó okokat és a vizsgálati lehetőségeket.

Mi okozza?

A felső légúti allergiák jellemző tünetei a tüsszögés, az orrfolyás, orrdugulás és viszketés. A panaszok kialakulásáért a szervezetben lévő hisztamin és a sejtszintű reakciókban szerepet játszó, úgynevezett mediátor anyagok a felelősek, melyek az allergén hatására viszketést, vérbőséget, váladékozást okoznak – magyarázza dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosa.

A vérbőség az erekben bővelkedő orrnyálkahártya területén duzzanatot okoz, ez pedig orrdugulást eredményez. A légutak ezáltal beszűkülnek, mely a betegek számára megnehezíti az orron át történő levegő vételt. A gátolt orrlégzés napközben is zavaróan hat, az este sem enyhülő orrdugulás pedig megzavart alvást, gyakori éjszakai ébredéseket eredményezhet. A betegek sokszor nem tudják éjszakánként kipihenni magukat, emiatt csökken a teljesítőképességük, nem tudnak koncentrálni az iskolában vagy a munkahelyükön. A tünetek sokszor a szabadban – strandolás, kirándulások alkalmával – rosszabbodnak, így az allergiások részéről a betegség sokszor komoly lemondásokkal is jár.

Bánjunk óvatosan az orrcseppekkel!

Az említett panaszok súlyosságából adódóan az allergiások érthető módon azonnali és tartós megoldást keresnek a tünetek enyhítésére. Az öngyógyítás, a recept nélkül kapható érszűkítő orrcseppek túlzásba vitt használata azonban sok esetben többet árt, mint használ. Az orrcseppek a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken. A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érhetünk el. Az orrcseppek a gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez. A recept nélkül kapható orrcseppek használata a betegtájékoztatóban leírt időn – általában egy héten – túl tehát nem javasolt.

 

Korszerű diagnosztika

Az allergiás betegek számának rohamos emelkedése mellett a technika fejlődése is egyre korszerűbb eszközöket kínál, a betegség pontos diagnózisát segítve. A fül-orr-gégészetben ma már külön szakterületté vált ág a rhinológia, mely az orr és melléküregeinek vizsgálatát és betegségeinek kezelését jelenti. Az orr vizsgálatában és kezelésében a hagyományos vizsgálati metódusok mellett a pontos diagnózis felállítását korszerű diagnosztikai eszközök is segítik. Az orrdugulás hátterében álló okok felderítéséhez – az allergiavizsgálat mellett – a fül-orr-gégészetben használt endoszkóp alkalmazása is hozzájárul. A fájdalommentes vizsgálat segítségével jól áttekinthető az orrüreg teljes területe, pontos képet kaphatunk az orrnyálkahártya állapotáról, illetve a gyógykezelés során nyomon követhetjük változását is. Az endoszkóp segíti a tünetek hátterében meghúzódó egyéb okok kizárását is, mint az orrsövény ferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orrmandula vagy súlyosabb esetekben daganatos elváltozás.

A melléküregek vizsgálata során az ultrahang és a röntgen felvételek mellett ma már korszerűbb és részletesebb képet adó eszközt is alkalmazunk, a 3D CT készüléket. A 3 dimenziós képek előállítására alkalmas készülék a felvételt gyorsan – 10-40 másodperc alatt –, kényelmesen és fájdalommentesen, csökkentett sugárdózissal  készíti.

 

Az orrdugulás kezelhető!

A háttérben álló okok felmérése és a pontos diagnózis felállítása után a betegek minden esetben egyéni, személyre szabott kezelési tervet kapnak az orrdugulás megszüntetéséhez. Amennyiben egyéb szervi eltérés nem mutatható ki, az allergiás orrdugulás kezelésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást. Ezeket a készítményeket minden esetben a felírt módon és ideig szükséges alkalmazni a kívánt hatás elérésére és a szövődmények elkerülése érdekében. A gyógyszeres kezelés hasznos kiegészítése lehet a sós vizes orröblítés, az orrnyálkahártya speciális fénykezelése – a Rhinolight-terápia – vagy a száraz sókamrakúra is.

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!