A vajas kenyér is butít

2012. 08. 15.
Szerző: Szimpatika
Ugyanazok a telítetlen zsírok, amelyek a testnek jót tesznek, kognitív funkcióinkat, memóriánkat is védik, míg a "rossz" zsírok a test mellett az agyi funkcióknak is ártanak – állapították meg amerikai kutatók idősebb nők bevonásával készült tanulmányukban.

Olivia Okereke, a bostoni Brigham and Women's kórház kutatója és csoportja úgy találta, hogy a kognitív funkciók esetében nem annyira az elfogyasztott zsír mennyisége, mint annak minősége számít. Eredményeikről az Annals of Neurology című szakfolyóiratban számoltak be.

"Rossznak" az állati eredetű telített zsírok számítanak, valamint a transzzsírok, amelyek eredetileg telítetlenek, de hidrogénezéssel részlegesen telítik, keményítik őket, hogy könnyebben kezelhetővé és tovább eltarthatóvá váljanak. Kutatások igazolták, hogy a transzzsírok emelik az erekben kirakódó, ártó LDL koleszterin szintjét. A szakemberek egyetértenek abban is, hogy a telített zsírok, így a vaj vagy a disznózsír nagyobb mennyiségű fogyasztása növeli a szívbetegségek, az elhízás és a diabétesz kockázatát.

Okereke és csoportja mintegy 6 ezer, 65 év feletti nő adatait elemezte, akik a Nők Egészsége Tanulmányban (Women's Health Study) vettek részt. Minden nővel kétéves időközökben, összesen három alkalommal elvégeztek egy, a kognitív funkcióikat vizsgáló tesztet, ezenkívül étkezési szokásaikról is mindannyian kitöltöttek egy igen részletes kérdőívet.

A kognitív és memóriateszteken az idő teltével azok a nők szerepeltek a legjobban, akik főként telítetlen zsírokat, például olívaolajat fogyasztottak, és azok a leggyengébben, akik elsősorban telített zsírokat iktattak étrendjükbe. A transzzsírokat ebben a tanulmányban sem pozitív, sem negatív tartalommal nem hozták összefüggésbe a szellemi hanyatlással.

Okereke szerint megállapításaik azért jelentősek, mert rámutatnak arra, hogy milyen egyszerű étrendi változtatással, a rossz zsírok jókra cserélésével előzhetik meg – legalább részben – a memória hanyatlását.

(forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!