A csokifüggőség oka

Szerző: Szimpatika
Lehet, hogy a csokifüggőség oka egyáltalán nem a torkosság? Lehet, hogy azok az emberek, akik ellenállhatatlan vágya éreznek minden csokis édesség iránt, azért kívánják ennyire ezt a csodálatos finomságot, mert szervezetüknek szüksége van rá? Nos, ez egyáltalán nem elképzelhetetlen.

A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát – mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé. Szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Andreas Flammer professzor és munkacsoportja arra gondolt, hogy az utóbbi évtizedekben sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét.


A fekete, magas kakaótartalmú étcsokoládé biológiai hatásait az utóbbi években sokfelé vizsgálták. Kiderült, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid-termelését.


Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik. A csokoládéban lévő flavanolok ezt a folyamatot fokozzák. Flammer professzor és csapata 30 szívelégtelenség miatt kezelt beteget vont be a vizsgálatba. A betegcsoport fele naponta csokoládéitalt fogyasztott, a többiek pedig megkülönbözhetetlenül hasonló színű és ízű álcsokit ittak.


A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid-kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség.


A nagy feltűnést keltő új megfigyelés várhatóan további, nagyobb beteglétszámon végzett vizsgálatokat indít el. A kutatók szerint a nem nagy mennyiségben elmajszolt csoki gyógyhatását addig is érdemes kihasználni.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!