A siker titka a vágykésleltetés

2012. 08. 18.
Szerző: Szimpatika
Miért van az, hogy nagyon okos emberek elrontják az életüket, sikerek helyett kudarcot kudarcra halmoznak, míg náluknál jóval gyengébb képességűek sikeresek és boldogok. Nagyon gyakran azért, mert érzelmeik irányítják őket. Nem tudnak tízig számolni, mielőtt cselekszenek. S ez tulajdonképpen érthető.

Az emberi agy magasabb rendű központjai az alacsonyabb rendű, ősibb állományból fejlődtek ugyanis ki. Az agy legprimitívebb régiója az agytörzs, ez szabályozza az alapvető életfunkciókat. Innen sarjadtak ki az érzelmi központok, legelőször a szaglás, később az emlékezés és a tanulás. Ez a gyűrű formájú rész a limbikus rendszer (a gyűrű latinul limbus).


Az emberi agy sok százmillió éves fejlődése során viszonylag későn  jelent meg a vékony,  két rétegű agykéreg, a gondolkodás területe. Éppen azért, mert az agytörzs és a limbikus rendszer a túlélés szempontjából fontosabb, ősibb, veszélyhelyzetben átveszi a "fiatalabbtól" a gondolkodó agykéregtől az irányítást. Vészhelyzetben gondolkodás nélkül védekezünk, menekülünk vagy támadunk, megmagyarázhatatlan módón őrülten szerelmesek leszünk, dühbe gurulunk, vagy elhatalmasodik rajtunk a vágy. A gondolkodó, fejlett agykéreg nélküli állatok döntéseit limbikus rendszerük irányítja. Mindig csak két lehetőség közül kell választaniuk, igen, vagy nem. Támadok, vagy menekülök. Ehető, vagy ehetetlen. Az ember döntéseit megnehezíti, érzelmeit összezavarja a gondolkodás. Túl heves érzelmeink, de az érzelmek figyelmen kívül hagyása is elronthatja döntéseinket. A jó pár- és pályaválasztáshoz a tiszta ésszerűség nem elegendő. szükségünk van érzelmi bölcsességre is.

A legfontosabb, amit el kell sajátítanunk, vágyaink késleltetése egy későbbi cél érdekében. S ezt a képességet már gyerekkorban ki kell fejleszteni. A jó vizsgaeredmények, a kimagasló sportteljesítmények, a zenei sikerek, a munkahelyi karrier, családi béke, az élet bármely területén elért siker, a vágyteljesítés késleltetésnek képességén múlik. Ennek megszerzéséhez kitartás, empátia, kapcsolatteremtő, valamint kudarc- és konfliktustűrő képesség, sikerélmény, önbizalom és remény kell. Összhangban kell kerülnünk saját érzéseinkkel, szert kell tennünk a rossz hangulatokból való szabadulás képességére. Meg kell tanulnunk a harag, és a düh ördögi köréből való kiszakadás technikáit. Meg kell tanulnunk pozitívan gondolkodni. Sok könyv, személyiségfejlesztő tréning, tanfolyam segít ebben nekünk.

forrás: mayoclinic.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!