Vízen járás. A legújabb amerikai sportőrület már itthon is.

2012. 08. 22.
Szerző: Szimpatika
A stand up paddle – vagy ahogy gyakran rövidítik SUP – mostanság az egyik legújabb sportőrület. Nem hiába terjed villámgyorsan az egész világon, hiszen rendkívül biztonságos, kedvező hatással van az egészségre, nagyon egyszerűen elsajátítható, ezáltal garantált a gyors sikerélmény. Sokkal rövidebb idő alatt és könnyebben megtanulható, mint a hullámlovaglás, mindenki képes akár már fél órán belül a "vízen sétálni".

A különbség a hullámszörfözéshez képest abból áll, hogy a stand up paddle-szörfözés során a deszkán állva, a kenuzáshoz hasonlóan egy evezővel nyerünk sebességet, hullámra pedig nem feltétlenül van szükség.

A stand up paddle surf eredetileg a polinéz halászok álló helyzetben történő kenuzási szokásaira vezethető vissza. Később pedig a szörfoktatók használtak hasonló technikát Hawaii-on: szörfdeszkán állva és evezve próbálták tanulóikat felügyelni és oktatni. Szél- és hullámmentes napokon gyakran alternatívaként szolgált a windsurfözés és hullámlovaglás helyett. Ez a sport nagyban hozzájárul az egyensúlyérzék, az állóképesség, a teherbírás fejlesztéséhez és segít megőrizni az általános fittséget. Kitűnő választás szörfösöknek és azoknak is, akik még nem szörföztek soha, mivel ez egy olyan mozgásforma, amely erősíti a mélyizomzatot, folyamatosan fitten tart, mindezt gyönyörű környezetben és friss levegőn.

Amellett, hogy edzettek leszünk ettől a mozgásformától, hiszen ötvözi a kardio-, az egyensúly- és az erősítő elemeket, a természet közelsége és a testmozgás segít a stressz levezetésében, a kikapcsolódásban, a testi-lelki harmónia megteremtésében is. Sokan úgy emlegetik a stand up paddle-t, hogy "jóga a vízen". Ez az élénkítő és relaxáló sport minden korosztálynak ajánlott, tudásszinttől, fizikai állapottól és képességtől függetlenül.

Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is élményt nyújt az "állva evezés". Segít a felesleges energia levezetésében, az állóképesség növelésében, ráadásul valami izgalmas újat tanulhatunk a szabadban.

forrás: https://www.standuppaddle.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!