Csak fültisztító pálcikával ne!

Szerző: Kovács Zsuzsanna
Az egészséges emberi fül kb. 400 000 hangot képes megkülönböztetni, de nemcsak a hallásban van szerepe, hanem az egyensúly-érzékelésben is. A füllel kapcsolatos gyakran előforduló kérdésekre, problémákra Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus szakorvos válaszolt nekünk.

Sokan tudják, hogy a fültisztító pálcika nem a legjobb eszköz fültisztításra. Milyen módszerrel tudjuk tisztítani a fülünket, úgy hogy ne okozzunk benne kárt?

 

A fültisztító pálcika a fülkagyló íveinek tisztítására szolgál, és nem hallójáratba hatoláshoz. A pálcikával a páciensek sajnos nem kiszedik, hanem legtöbbször még mélyebbre tolják a fülzsírt vagy a váladékot. Én mindenkit lebeszélek a túlzott fültisztításról, mivel a hallójáratból a csillószőrök segítségével normális esetben magától távozik a tartalma. A legjobb, ha megvárjuk, hogy már látható területre kerüljön a fülzsír, és akkor könnyedén eltávolítható. Amennyiben váladékozásról van szó, akkor fül-orr-gégészhez kell fordulni. Másik módszer, hogy paraffint vagy babaolajat csepegtetünk a hallójáratba, majd vattával bedugjuk. Általában egy éjszaka alatt kellően fellazul a beszáradt fülzsír, és vagy magától kifolyik, vagy a szakrendelésen könnyebben ki lehet mosni a hallójáratból. Akinek hajlama van rá, hogy fülzsírdugó keletkezzen a hallójáratában, annak ezt hetente, kéthetente javaslom elvégezni, így rendszeresen kitisztul a hallójárata, és nem kell mélyre nyúlni, amivel sérülést okozhatunk. Ha mégsem oldódik meg magától a probléma, akkor szintén azt javaslom, hogy különböző praktikák helyett forduljanak fül-orr-gégészhez. Lehetőleg kerüljük a fürdővíz és a sampon bejutását a hallójáratba, mert ezek lúgos kémhatásúak, míg a hallójáratunk normálisan enyhén savas.

Mire figyeljünk, ha fülgyertyát, fülcseppet vagy fülspray-t veszünk?

 

Fültisztítás kapcsán nekem a fülgyertyával csak rossz tapasztalatom van. Nyilván, aki hozzám fordul, annak nem oldódott meg a problémája, ezért keres fel. Ezzel együtt igen kellemetlen a páciens és az orvos számára is, amikor egy viasszerű, betapadt réteget kell eltávolítani a dobhártya felszínéről. Fülcseppet inkább csak betegség esetén és orvosi javaslatra használjon a beteg, a kórképtől függően. A fülspray-k esetében az a gond, hogy ezek általában vizes alapú sóoldatok. Ezek nyilván nem oldják a fülzsírt, csak az olaj segíthet a fellazításban. Mellesleg drágák is.

 

Úszásnál, vízi sportoknál sokszor víz mehet a fülünkbe. Mi a teendő, ha úgy érezzük, hogy nem jött ki a víz?

 

A régi bevált fél lábon ugrálás sem rossz, de általában elég, ha türelmesen oldalra fordítva tartjuk a fejünket, amíg kifolyik a víz. Az az egy bennrekedt csepp sajnos a dobhártya előtt szeret megülni, oda jobb, ha nem próbál senki benyúlni. Ha szükséges, szerencsésebb esetben sodrott vattával, melynek puha a vége, sikerülhet kiitatni a cseppet. Ha ez a panasz fájdalommal is jár vagy nem oldódik meg, szintén javasolt az orvosi ellátás.

 

A nagy melegben folyamatosan megy mindenhol a légkondicionáló, a szellőztetés miatt huzatot is kaphat a fülünk. Mit tudunk tenni, hogyan enyhítsünk a fájdalmon, ha megfázik vagy huzatot kap a fül? Tudjuk házilag kezelni, vagy irány az orvos?

 

Ebben az esetben a megelőzés a fontos. Ne vegyük le 18-20 fokra a légkondicionálást! A nagy hőmérsékletkülönbség, ill. ha az arcunkba irányítjuk a hideg levegőt, sajnos nem csak a fülünkre ártalmas. Enyhébb esetekben kíséreljük meg a recept nélkül elérhető fájdalomcsillapítókat alkalmazni, inkább azokat, melyeknek gyulladáscsökkentő hatása is van. Amennyiben ezek hatására nem lép fel javulás egy nap alatt, akkor forduljunk orvoshoz. Nyáron viszonylag gyakrabban alakul ki hallójárati gyulladás, ilyenkor a nagyi receptje – a melegítés – kifejezetten ártalmas.

 

Nyáron fesztiválszezon van és az éjszakai élet is fellendül a városban. A melegben, ha nem szeretnénk bezárni az ablakot és nem tudunk zajban aludni, akkor szinte elkerülhetetlen a füldugó használata. Mire figyeljünk oda füldugó vásárlásakor?

 

A füldugó ne morzsolódjon, elég nagy legyen ahhoz, hogy ki tudjuk venni reggel. Problémát az okozhat, hogy a melegben a lezárt hallójáratban nedvesség lép fel, így ez hallójárati gyulladáshoz vezethet az arra hajlamos egyéneknél. Váladékozó hallójárat esetén nem javasolt a füldugók használata. Nagy hangzavarban ezek egyébként sem segítenek, mert csak kb. 20 dB-es zajszűrésre alkalmasak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!