Gyógynövények minden bajra 1.

Szerző: Szimpatika
Nincs étvágya, szédül, bántják a szelek? Feje fáj, vagy csúnyán megfázott? Valami baja mindig van? Vagyonokat költ orvosságokra? Pedig őseink gyógynövényei sokszor olcsóbbak. De éppen úgy vigyázni kell velük, mint a tablettákkal. Hiszen a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásaik. Lássuk hát, melyik mire jó, s hogy mire kell figyelemmel lenni alkalmazásuk során.
Nincs étvágyam
Angyalgyökér
A kiszárított gyökér hatóanyaga serkenti a gyomornedvek és a nyál termelődését.
Egy teáskanálnyi száraz angyalgyökeret forrázzon le egy csésze lobogó vízzel, hagyja egy kicsit állni, majd szűrje le. Étkezés előtt fél órával igya meg. Hatóanyagai, ami fényérzékenyebbé teszik a bőrt. Ezért a kúra idején tartózkodjon a napozástól.  Gyógyító hatását a 16. században fedezték fel, akkoriban kezdték termeszteni. Pestis ellen használták.

Depressziós vagyok
Orbáncfű
A szárított növény jó depresszió ellen, csökkenti a félelmet és az ideges nyugtalanságot. A középkorban varázsszernek számított a szellemek és a rossz idő ellen. Lázas betegeknek borba keverve adták. Két teáskanál füvet öntsön le egy csésze forró vízzel, majd pár perc múlva szűrje át. Napi egy-két pohárnyit igyon. Növeli a bőr fényérzékenységét, ezért a kúra idején a napozást kerülni kell.

Fáj a fejem
Páfrányfenyő
Megszárított levelei serkentik a vérkeringést. Eredményesen alkalmazható szédülésre, fülzúgásra és görcsös fejfájásra. Levelét Kínában asztmára, kötőhártya-gyulladásra és féreghajtásra alkalmazták. Japánban a köhögés egyik legjobb ellenszerének tartották. Túladagolása keringési zavarokat okozhat, allergiás bőrreakciót válthat ki.

Kimerült vagyok
Ginseng
Hatóanyaga növeli a teljesítőképességet, erősíti az immunrendszert.
A kínai gyógyászatban évszázadokon át használták, mint szexuális ajzószert. Egy teáskanálnyi ginsenggyökeret öntsön le egy csésze forró vízzel, szűrje le, majd igya meg. Erősítő kúra esetén egy hónapon át naponta háromszor alkalmazandó. Szirup és kapszula formájában is árusítják. Álmatlanságot, hasmenést, idegességet okozhat.

Fáj a gyomrom
Lenmag
Hatóanyaga védi és nyugtatja a nyálkahártyát, gyomor- és bélhurut esetén ajánlott.  Egyik legősibb kultúrnövényünk. Magját kezdetben köhögés ellen alkalmazták. Mézzel és borssal összekeverve szexuális ajzószerként használták. Két-három evőkanálnyi lenmagot vízben főzzön híg péppé. Sok folyadékkal fogyassza. Felfúvódást okozhat.

Köszvényem van
Őszi kikerics
Hatékony köszvényes rohamok esetén.  A középkorban tetűirtásra és hashajtónak használták. Kivonatát felhígítva kell alkalmazni. Csak orvosi ellenőrzés mellett szedhető. Különösen a terhes anyákra, valamint a szív- és vesebetegségben szenvedőkre nézve lehet veszélyes.

Meg vagyok fázva
Fekete bodza
Jól alkalmazható meghűléses betegségek esetén, mivel hatóanyaga elősegíti az izzadást. Két teáskanálnyi bodzavirágot öntsön le egy pohár forró vízzel. Naponta legalább két csészényit igyon belőle, forrón. Nincs ismert mellékhatása.
Gyökerét hajdan borban főzték meg, kígyómarásra alkalmazták. Virágát szoptatós anyáknak adták, mivel állítólag fokozza a tejkiválasztást.

Csíp a vizeletem
Aranyvessző
Föld feletti részeinek hatóanyaga csillapítja a húgyutak gyulladását, jó vesehomok és húgykő ellen, kiváló víztelenítő. Egy teáskanálnyi szárított aranyvesszőt öntsön le egy csésze forró vízzel, majd egy kicsit hagyja állni. Kúraszerű adagja napi három csésze.  Szívbetegek, illetve vesegyengeségben szenvedők nem fogyaszthatják.
Már a középkorban használták a reuma és az ekcéma gyógyítására.

Folytatjuk...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!