Légkondicionálóval az allergiás tünetek ellen

2012. 09. 14.
Szerző: Szimpatika
Napjaink egyik legelterjedtebb népbetegsége az allergia. A szabadban szinte lehetetlen a különböző belélegezhető allergénekkel szembeni védekezés, otthonunkban azonban könnyedén megszabadulhatunk a kínzó tünetektől. Kevesen tudják, hogy az LG Electronics legújabb generációs, hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas klímáit antiallergén- és antivírus-szűrővel is felszerelték. Ezeknek a speciális szűrőknek köszönhetően bizonyos allergiás tüneteket kiváltó anyagoktól és veszélyes vírusoktól mentes, biztonságosabb és kellemesebb életteret teremthetünk a családunknak.

Az allergiás megbetegedések esetén a legtöbb gondot az úgynevezett inhalatív allergének okozzák, amelyek belégzés útján kerülnek az orrba vagy a hörgőkbe. Ilyen a virágpor (pollen), a háziporatka által kiválasztott fehérjék, az egyes állatok szőre (kutya, macska, tengerimalac), illetve a penészgombák. Egy adott növényfaj pollenje csak a faj virágzásakor van jelen nagy mennyiségben a levegőben. Hazánkban az emberek többsége virágporra (pollenre) érzékeny, a legelterjedtebb pollen pedig a parlagfű, amely sok milliárd pollent termel és erősen allergén is, azaz erős tüneteket okoz. Magyarországon a pollenszezon három fő szakaszra osztható, az első tavasszal kezdődik, a második májustól a nyár közepéig tart, a harmadik pedig július végétől őszig. Könnyen előfordulhat, hogy az egyes allergizáló növények szezonjai egymásba érnek, kezdve a barkás, szélbeporzású fáktól az októberig panaszokat okozó parlagfűig, így az érzékenyebbek akár februártól októberig folyamatosan szenvedhetnek a tünetektől. A növényeken kívül télen a háziporatka és a penészgomba okozhat panaszokat.

Becslések szerint hazánkban körülbelül 2 millió ember szenved allergiától, továbbá a kontinensen messze nálunk leggyakrabban előforduló parlagfűre a lakosság 50 %-a érzékeny kisebb-nagyobb mértékben. Jellemző tendencia, hogy az életmódunknak és a környezetszennyezésnek köszönhetően rohamosan nő az allergiás megbetegedések száma.

A szabadban nehezen védekezhetünk a különböző allergének ellen, otthonunkban azonban könnyedébben megszabadulhatunk a kínzó tünetektől. Segíthet, ha otthon ruhát váltunk, lecseréljük egész napi viseletünket, gyakran mosunk kezet és arcot, valamint ajánlatos inkább zárva tartani az ablakokat. Itt kapnak szerepet a légkondicionálók, hiszen kevesen tudják, hogy a klíma nem csupán a levegő fűtésére és hűtésére alkalmas, hanem annak tisztítására is. Így még ha szellőztetünk is, a szobába került pollenektől mentesíthetjük a levegőt, a légkondicionálók erre specializált antiallergén szűrőjével.

A téli háziporatka-szezonban javasolt a páratartalom csökkentése (akár 50-55% alá), amivel kontrollálhatjuk a házipor atkák és penészgombák mennyiségét. A por megtelepedésének elkerülését segítheti, ha függöny helyett mosható redőnyt szerelünk fel, és eltesszük a szabadon álló porfogó dísztárgyakat, könyveket. Talán nem is kellene megemlíteni, de természetesen a gyakori takarítás és portalanítás is nagyban enyhítheti allergiás tüneteinket. Életminőségünk romlását okozó allergiás tünetek ellen használjunk allergén szűrőt, amelynek szűrőjét érdemes gyakran cserélni, vagy tisztítsuk a levegőt olyan klímával, amelyet felszereltek antiallergén szűrővel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!