A pszichológia a testi bajok ellenszere

Szerző: Szimpatika
Mintegy 50 ország, hétszáz kutatójának részvételével, Budapesten került megrendezésre a XII. Magatartástudományi Világkongresszus. A szakmai esemény középpontjában a krónikus betegségek hátterében álló lelki tényezők, a lelkiállapot és az immunrendszer működésének kapcsolata állt.

A magatartástudomány – a holisztikus szemlélet jegyében – a betegségek kialakulásában és gyógyításában kiemelt jelentőséget tulajdonít a lelki, társadalmi folyamatoknak. A nem megfelelő viselkedési mintákból fakadó helytelen életmód és káros szenvedélyek döntő szerepet játszanak a napjainkban népbetegségnek számító szív- és érrendszeri elváltozások és diabétesz megjelenésében is.

A kongresszus tematikájában kiemelt hangsúly kapott a magatartásterápia szerepe, a stresszel való megküzdés jelentősége a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében. Bemutatásra került egy svéd felmérés is, mely kimutatta, hogy a szívinfarktuson átesett résztvevők körében a kognitív viselkedésterápia és a hagyományos gyógykezelés együttes alkalmazása jelentős mértékben csökkentette az újbóli akut infarktusok kialakulásának kockázatát.

 

Az esemény kapcsán hazai vonatkozású, szakmai sikerről is beszámolhatunk. Az International Society of Behavioral Medicine – a világ magatartás-tudósait összegyűjtő nemzetközi társaság – 2014–16 közti időszak elnökének választották dr. Stauder Adrienne-t, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docensét.

 

Bővebb információ: www.icbm2012.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!