Mit jelent menőnek lenni?

2012. 09. 17.
Szerző: Szimpatika
Még mindig a lázadás, az érzelmi távolságtartás, a keménység és a veszélykeresés adja a menőség lényegét? James Dean és Miles Davis még mindig a menőség mintaképei? A Rochester Egyetem Orvosi Karának kutatói a Journal of Individual Differences szaklapban közzétett kutatásukban kimutatták, hogy a menőséggel összefüggő tulajdonságok napjainkban teljesen mások, mint a menőség fogalmát kialakító tulajdonságok.

„James Dean már nem a menőség szobra” – számolt be a kutatás vezetője, Ilan Dar-Nimrod. „A menőség egy sokkal sötétebb változata ugyan még most is létezik, de nem ez áll a középpontban. A lényeg az: Kedvelem ezt az embert? Ez az ember kedves másokhoz, vonzó, magabiztos és sikeres? Manapság ez a menő, legalább is a fősodorbeli fiatalok körében.”

A többéves kutatáshoz Dar-Nimrod körülbelül ezer embert verbuvált össze Vancouver környékéről. A résztvevők részletes kérdőíveket töltöttek ki arról, milyen tulajdonságokat, viselkedésformákat és személyeket állítanak összefüggésbe a menőséggel. Érdekes módon sok résztvevő használt olyan jelzőket, amelyek pozitív, társadalmilag kívánatos jegyekre utaltak. Ilyen volt például a barátságos, a kompetens, a divatos vagy a vonzó.

Az eredmények azt mutatták, hogy már nem a titokzatosság jelenti a menőséget. A résztvevők ugyan bizonyos mértékben még mindig értékelték a menőség hagyományos elemeit, például a lázadást és a távolságtartást, de nem annyira, mint a barátságosságot és a melegszívűséget.

A menőséggel kapcsolatos eredményeknek egészségügyi következményei is lehetnek. „A menőség az egészségünkkel kapcsolatos magatartásunkat is befolyásolhatja – magyarázza Dar-Nimrod. – Például a dohányzás vagy kábítószerezés összefüggésben állhat a menőség azon elgondolásával, amely a lázadást és a kultúraellenességet foglalja magában. Ez hozzájárulhat a jövőben a viselkedéssel kapcsolatos egészségügyi kutatásokhoz. Felmerülhet a kérdés, vajon a menőség összefügg-e az egészségtelen magatartások választásával, például a védekezés nélküli szexszel vagy az étkezési szokásokkal.”

 

forrás: www.medipress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!