Előzze meg az érszűkület súlyos következményeit!

Szerző: Szimpatika
Évekig tünetmentes lehet, és sokszor csak a végzetes következmények hívják fel a figyelmet az érszűkületre. Holott Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint korai felismeréssel, megfelelő óvintézkedésekkel és életmódváltással olyan betegségek előzhetők meg, mint az agyvérzés, a szívinfarktus, az agyi keringési zavarok miatt beállt bénulás vagy a végtagi bénulás.

Stroke és infarktus is lehet a következmény

Az elhanyagolt étszűkület következményei igen súlyosak lehetnek: amennyiben még lehetséges, gyógyszeres értágítással kísérletezhetünk, később már csak az ereken végzett műtét segíthet és a végtag keringésének teljes kritikus megállása esetén kerül sor az amputációra!

Ugyanakkor tudnunk kell, hogy az érszűkület egy ún. sokér-betegség: minden alsó végtagi érszűkület szövődhet stroke-kal és/vagy szívizom infarktussal. Adatok is igazolják, hogy például alsó végtagi érszűkület után hány évvel a leggyakoribb a stroke, vagy a stroke után hány évvel „jön” az infarktus, de az is, hogy infarktus után mikor számíthatunk a következő infarktusra, vagy stroke-ra, illetve alsó végtagi érelzáródásra. A specialisták ismerik ezeket az adatokat és tisztában kell lenniük a felelősségükkel: a dohányzás azonnal teljes elhagyása, testsúlycsökkentés, a fizikai aktivitás növelése, például séta, úszás, más sportok bevezetése a legfontosabb életmódbeli változtatások, amit a magas vérnyomás-, cukor-, koleszterin-kontroll mellett meg kell tenni!

Fiatalabbak is veszélyeztettek lehetnek!

Az érszűkületet okozó legjelentősebb rizikófaktorok a cukorbetegség, a dohányzás, a magas vérzsír- és húgysavszint, a vesefunkció eltérései, az elhízás, a mozgásszegény életmód és családi hajlam. Mivel ezek a tényezők meglehetősen sok embernél fennállnak, szinte törvényszerű, hogy hazánk régóta a szív-és érrendszeri betegségek élmezőnyében van. Bár az arterioszklerózis elsősorban az idősebb korosztály betegsége, akinek húszéves kora óta napi egy doboz cigaretta a fejadagja, akár már 40 éves korában is számíthat érszűkületre- figyelmeztet Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus.

 

Mikor ajánlott a rendszeres szűrés?

Bizonyos rizikófaktorok esetén mindenképpen érdemes évente részt venni a szűrésen. Egyes problémák jelentkezésekor pedig valóban nem halogatható tovább a kivizsgálás. Ezek az alábbiak:

-          túlsúly

-          dohányzás

-          stresszes élethelyzet, munkakörülmények

-          magas vérnyomás

-          magas vérnyomás és szívbetegség családi halmozódása

-          változó kor megjelenése a hölgyeknél

-          magas koleszterin és/vagy trigliceridszint

-          jellemző panaszok megléte

-          váratlan memóriazavar- az agyi erek meszesedésének egyik első tünete lehet!

 

www.tromboziskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!