Több száz gyógyszer ára csökken

2012. 09. 25.
Szerző: Szimpatika
Az előzetes felmérések szerint csaknem nyolcszáz gyógyszer ára csökken a gyártói vaklicit nemrég lebonyolított újabb fordulója révén. A szabályozás miatt a betegeknek is kevesebbet kell majd fizetniük a patikában október 1-je után.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) úgy számolt, hogy a nyolcszáz készítményből hatvan-hetven az, amelyiknek az ára az eddiginek több mint a felével, száz pedig huszonöt-ötven százalékkal mérséklődik a verseny nyomán. Több száz orvosság ára pedig tíz százaléknál nagyobb mértékben csökken – tájékoztatott Hankó Zoltán kamarai elnök.

Az MGYK számításaiból világosan látszik, a korábbiakhoz képest szűkül az olcsóbbá váló orvosságok köre, ami Hankó Zoltán szerint várható volt. Ráadásul amíg a tavaly októberi első vaklicit harmincötmilliárd forintos árcsökkenést eredményezett – mondta –, addig az idén áprilisban lebonyolított verseny nyomán már csak húszmilliárddal mérséklődtek az árak, vagyis a licit intenzitása érzékelhetően csökken. Most hétmilliárd forintos mérséklődéssel lehet számolni.

Gyógyszertári szempontból nem változik a helyzet, a patikák készlete minden licit során leértékelődik. Különösen érzékeny az új árra való átállás néhány napja, ezért a köztestület elnöke a múlt héten ismét a gyártók és forgalmazók szövetségeihez fordult. Azt kérte tőlük, az ellátás folyamatossága érdekében, valamint hogy ne ragadjanak be a korábbi patikai készletek, már szeptember utolsó napjaiban kezdjék meg az olcsóbbá váló készítmények beszállítását.

forrás: Medicalonline

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!