Frigid nők pedig nincsenek!

Szerző: Szimpatika
Az orvosnál szexuális problémáikkal jelentkező nők többsége nem a hiányzó nemi vágyról, hanem az elmaradó beteljesülésről, orgazmusról panaszkodik. Sajnos azonban a szexuális problémákkal küzdők nagyobb része még ma sem kér segítséget. Legtöbben közülük úgy gondolják, hogy a házasélet valami olyasmi, ami csak a férfiaknak fontos, amin túl kell esni, és a nőknek semmiféle örömet nem szerez.

Az orgazmuszavar azonban nem frigiditás

Elenyészően kevés olyan nő él a világon, aki még soha nem érzett szexuális izgalmat, akiről tehát azt lehetne mondani, hogy frigid. Azonban a nők 7–8 százaléka sem közösülés, sem maszturbáció útján nem tapasztalta meg az orgazmust. Ez nem jelenti azt, hogy az ilyen nő frigid. A nők többsége kizárólag közösülés útján, külön csiklóingerlés nélkül nem éri el a csúcspontot. Azoknál a nőknél, akik tehát így sem, kizárólag önkielégítéssel tudnak eljutni a csúcsra, orgazmuszavarról van szó. Meg kell tanulniuk aktívabban részt venni az aktusban, vagy partnerüket megtanítani arra, hogy nekik miként jó.  A szexuális kielégülésre való képesség tanulható, fejleszthető, ezért a kérdéssel foglalkozó szakemberek nem ismerik el a frigiditást mint betegséget.

Míg a férfiaknak a legnagyobb szexuális izgalmat a behatolás és az előre-hátra mozgatás okozza, addig a nők többségének ugyanezt jelenti a csiklóra gyakorolt nyomás és dörzsölés. A  szakemberek sokat vitatkoznak egy bizonyos G pontról. Ez a borsónyi nagyságú terület a hüvely has felőli oldalán, a bejárattól 3-6 centiméterre helyezkedik el, és rendkívül érzékeny. A nők jelentős részénél azonban nem sikerült bizonyítani a G pont létezését.

 

A szexuális problémák lehetséges okai

1. A közérzet

Sok asszony szégyelli magát az alakjáért, amely soha nem olyan tökéletes, mint az épp uralkodó szépségideál.

A nem kívánt terhességtől való félelem csökkentheti a vágy beteljesülését.

2. A kapcsolat

A szexuális gátlások, testi panaszok leggyakoribb oka a kapcsolat zavara és a hiányos bizalom.

3. A környezet

A túlhajszoltság, a tartós fáradtság, a hiányzó családon belüli vagy hivatalbéli elismerés, a rossz lakásviszonyok egyaránt bénítólag hatnak a szexuális vágyra.

4. Organikus okok

– a nemi szervek gyulladásai, fejlődési rendellenességei

– idegrendszeri betegségek

– hormonális változások

– némely krónikus vagy hosszantartó betegség

6. Pszichoszociális zavar

A szexualitás iránti teljes közömbösség leggyakoribb oka a kora gyerekkorban keresendő. A szeretet nélkül vagy a nemiséget elutasító, tiltó családokban felnövő gyerekeknél, a családon belüli erőszak, italozás, valamilyen gyerekkori trauma következtében kialakulhat a teljes szexuális gátlás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!