Áttörés a férfi fogamzásgátlásban

Szerző: Szimpatika
A hímivarsejtek úszását lassító génre bukkantak ausztrál és brit kutatók, akik szerint az áttörés hordozhatja egy jövőbeli férfi fogamzásgátló pirula kulcsát. Az állatkísérletek során úgy találták, hogy egy bizonyos gén hibás változatát hordozó egerek hímivarsejtjének farka 17 százalékkal rövidebb volt a szokásosnál, így kevésbé voltak képesek az úszásra.

A RABL2 jelű gén mutáns változatát hordozó egerek ráadásul átlagosan 50 százalékkal kevesebb spermiumot termeltek a gén normál változatát hordozó egerekhez képest. A PLoS Genetics című tudományos portálon közzétett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy munkájuk segít megérteni a férfiak öt százalékát érintő terméketlenség okait, és elvezethet egy férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztéséhez is.

Moira O'Bryan kutatásvezető, az ausztráliai Monash Egyetem professzora szerint a RABL2 génen lévő mutációk nagy valószínűséggel vezetnek terméketlenséghez. "Mivel a spermiumok mozgékonysága alapvetően fontos a termékenységhez, a farok funkcióiba való betekintés feltárhat olyan lehetőségeket, amelyek a már nagyon várt, férfira alapozott fogamzásgátláshoz közelebb visznek" – magyarázta O'Bryan, aki más ausztrál intézetekben dolgozó kutatókkal és a brit Cambridge-i Egyetem munkatársaival együtt végezte a vizsgálatokat.

A kutatók megmutatták, hogy a gén egy olyan fehérjét kódol, amely az ivarsejt ostorán belüli transzportért felelős fehérjékkel lép kölcsönhatásba. Ezek a transzportfehérjék felelősek a genetikai információk továbbításáért a farok teljes hosszában. A fehérje a hímivarsejten kívül kisebb koncentrációban megtalálható a szervezet más részein is, így az agyban, a vesében és a májban, amit a leendő fogamzásgátlószer megtervezésénél figyelembe kell venni – idézte a tanulmányt a The Daily Telegraph című brit napilap.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!