Szedjenek-e az egészséges emberek koleszterincsökkentő gyógyszert?

Szerző: Szimpatika
A kérdésfeltevés jogos, hiszen a ma alkalmazott leghatékonyabb gyógyszercsoport tagjai, a statinok már bizonyítottak. Igazolták, hogy mind magas szerum-lipidértékek, mind normális (vagy közel normális) lipidértékek esetén csökkentik az LDL-koleszterinszintet, egyben csökkentik a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) események (infarktusok, stroke-ok) számát is – mind primér, mind szekundér prevencióban. Előbbi azt jelenti, hogy az egészséges (vagyis infarktust, stroke-t még el nem szenvedett), és nem is magas koleszterinű emberek statin-kezelése is hasznos lehet, mert csökkenti a bekövetkező érbetegségek előfordulását.

Akkor mindenki szedjen statint? A válasz: nem!


Az Amerikai Gyógyszerhatóság (FDA) állásfoglalása szerint csak azokban a normális koleszterinszintű, egészséges emberekben indokolt a statin-kezelés primér prevencióban, vagyis megelőzésre, akik megfelelnek a következő kritériumoknak:

1/ 50 évnél idősebb férfiak, és 60 évnél idősebb nők

 

2/ Magas CRP-érték esetén. (A CRP egy gyulladásos marker, melynek emelkedett szintje ugyan nem specifikus atheroscleroticus érbetegségre, de az ilyen folyamat aktivitására, instabilitására utalhat.)

 

3/ Legyen legalább egy érbetegségre vonatkozó rizikófaktora, pl. magas vérnyomás, alacsony védő /HDL/ koleszterin, dohányzás, vagy a kórtörténetben az érbetegségek családi halmozódása.

 

Az FDA fenti állásfoglalását a Jupiter nevű, közel 18 000 ember részvételével végzett statinvizsgálat támasztja alá. E vizsgálat során kiderült, hogy azok az egészséges, 50 évnél idősebb férfi és 60 évnél idősebb női, egyben normális koleszterinszintű résztvevők, akik nem kaptak statint, szignifikánsan többen szenvedtek el 2 év alatt infarktust, vagy stroke-t (ill. haltak meg), mint azok, akik statint szedtek. A statin-csoport rizikócsökkenése egyértelmű!

 

Az FDA kritériumok között nem szerepel a koleszterinérték, hiszen a magas koleszterinű személyek statin kezelésének megvannak az indikációi. E nélkül is indokolt azonban a statin-kezelés primér prevencióra (azaz az első kardiovaszkuláris esemény megelőzésére), ha az életkor, CRP és meg egy rizikófaktor megléte kritériumok teljesülnek.

Dr. Káli András/ https://www.ervprogram.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!