Fájdalmas menses ellen vitaminnal

Szerző: Szimpatika
A menstruációs fájdalmak sok nőnek megkeserítik az életét. Mindegy, hogy havonta vagy csak időnként jelentkeznek, hogy erősebbek vagy gyengébbek ezek a fájdalmak, nem szabad azt mondani, hogy ez a nők sorsa, vagy hogy ezzel együtt kell élni. Lehet, hogy csak az életmódon kellene változtatni, de az is lehet, hogy komolyabb bajt jeleznek a görcsök.

Vannak, akiknek évekig vagy évtizedekig nem okozott problémát a havi vérzés. Rendszeresen, minden fájdalom nélkül telt el az a bizonyos öt nap. De elég egy munkahelyváltás, megfeszített munka, állandó túlórák, és máris jelentkezhetnek a gondok. Ha valakinek kevés ideje van kikapcsolódásra, sportra, szervezete előbb vagy utóbb jelezni fogja a túlterheltséget: például a rendszertelen vagy erősebb havi vérzéssel. Egyszeri zavarnál még nem kell feltétlenül komoly problémára gondolni. Hiszen a stresszre, a túlzott testi erőfeszítésre vagy a testsúlyingadozásra a szervezet hormonháztartása azonnal reagál. Ilyen eredetű zavarok esetében gyakran segít a cickafark- és a csalántea. De az évenkénti nőgyógyászati vizsgálatot nem szabad kihagyni.


A fájdalom, a rendszertelenség vészjelzés is lehet. Ha például a stressz áll mögötte, néhány nap szabadság, pihenés segíthet. De például egy akupunktúrás kezelés is csodákra képes. A célzottan bevitt vitaminkészítmények (C-vitamin) növelik a szervezet ellenálló képességét, és (E-vitamin) oldják a stresszt. Ezenkívül megkötik az agresszív szabadgyököket, ezzel védik a vörösvérsejteket, az izmokat, az idegrendszert. De mielőtt elkezdenénk szedni a különböző vitaminkészítményeket, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal. A helyes táplálkozásnak, például rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak is fontos szerepe van. A citrusfélék, a kivi, a ribizli, a csipkebogyó, a krumpli, a paprika és a paradicsom C-vitaminnal látják el a szervezetet. A növényi olajokban, a tejben az egyik legfontosabb nyomelem, a szelén található meg.

A menstruációs problémákat szervi elváltozások is okozhatják. Ha például szokatlanul erős fájdalmat érez az alhasban, azonnal menjen orvoshoz, aki ultrahangos vizsgálattal meg tudja állapítani a fájdalom okát. Vannak teljesen ártalmatlan fájdalmak, előfordulhat azonban petefészek-gyulladás, okozhatják miómák, ciszták, polipok (ezek többnyire veszélytelenek), de gyógyszeres kezelésük után is elengedhetetlen az állandó orvosi kontroll. Mivel a rendszertelen vérzéseket komolyabb betegségek is kiválthatják, mindenképpen fontos a teljes körű orvosi vizsgálat. Minél előbb kezelik a betegséget, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!