Közel járnak a rettenetes betegség gyógyításához

2012. 10. 25.
Szerző: Szimpatika
Dél-afrikai és amerikai kutatók felfedezték, hogy némelyek szervezete miként képes a HIV-vírussal szemben hatékony antitestek előállítására.
A kutatók úgy találták, egyes HIV-fertőzött emberek antitestjei adaptálódnak arra, hogy felismerjék a HIV-vírus felszínén megjelenő cukormolekulát, amelyet a vírus azért használ, hogy be tudjon lépni a gazdaszervezet sejtjeibe. Ezek az antitestek a HIV-vírus tíz ismert törzse közül kilencet ismernek fel és teszik lehetővé elpusztításukat.

A kutatások részint fokvárosi, részint amerikai egyetemeken - az Észak-Karolinai és Harvard Egyetemen - zajlottak. A tanulmányhoz több éven keresztül rendszertelen időpontokban vérmintákat vettek a kutatók két HIV-fertőzött nőtől. Ez tette lehetővé, hogy megfigyeljék, miként változtak az eltelt idő alatt a nők antitestjei és maga a vírus.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a glikán nevű cukormolekula - amely a vírus külső fehérjeburkának egy bizonyos pontján jelent meg - idézte elő, hogy az érintett nők immunrendszere képes volt a HIV-vírusok 88 százalékát elpusztító antitestek termelésére.

"Ezek a széles körben hatékony antitestek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzöttséget, de megelőzik, hogy a vírus megfertőzze az egészséges sejteket" - hangsúlyozták a kutatók. A felfedezés reményt ébreszt arra, hogy maholnap a vírus többféle törzsével szemben hatékony HIV-vakcinát fejleszthessenek ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!