Oxigénnel a stroke okozta károsodások ellen!

Szerző: Szimpatika
A szélütés hazánkban is az egyik leggyakoribb halálozási ok. Magyarországon évente körülbelül 50.000 embert érint, az esetek 36%-a halállal végződik, a fennmaradó betegek nagy része pedig nem lesz képes régi életvitelét folytatni. Különösen veszélyeztetettek a dohányosok, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel küzdők és a cukorbetegek, de az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás is kockázati tényezőnek minősül.

A szélütés tünetei rendszerint gyorsan és váratlanul lépnek fel: ha arcunk elkezd zsibbadni, elferdülni, nem találjuk vagy nem értjük a szavakat, kettős látás, térbeli tájékozódási vagy érzékelési zavarok lépnek fel és mindez nem jár fájdalommal, azonnal forduljunk orvoshoz!

A stroke alapvetően két típusba sorolható: vérzéses, illetve érelzáródásos stroke-ot különböztethetünk meg. Az esetek 80 százalékában érelzáródás miatt szenvednek az betegek szélütést, amikor egy vérrög elzárja a keringés útját. Keringés hiányában az érintett ér által ellátott agysejtek oxigén és tápanyag nélkül maradnak, így sorsuk megpecsételődik, a stroke által érintett területen elhalnak, és ez a folyamat sajnos visszafordíthatatlan. Mivel az agyban rendkívül kis területen koncentrálódnak a mozgást, az érzékelést, a beszédet, a tárgyak felismerésének képességét irányító sejtek, már egy kis részt érintő szélütés is súlyos következményekkel járhat. Van azonban a sejthalált szenvedett terület és az egészséges – vérkeringéssel rendelkező – zóna között egy átmeneti rész, amelynek keringését stroke-terápiával helyre lehet állítani, vagy legalábbis javítani.

Vizsgálatok szerint a rehabilitációs kezeléssel és a vele egyidőben végzett hiperbár oxigénterápia (HBOT) együtt jobb eredményeket produkálnak, mint a rehabilitációs kezelés önmagában. Taiwanon 46 stroke-on átesett beteget vizsgáltak, akik közül 16-an a stroke utáni általános kezelés mellett 10 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelést is kaptak, míg másik 30 beteg csak rehabilitációs ellátást kapott, HBOT nem. Bár két héttel a stroke után még nem volt tapasztalható jelentős különbség a két csoport között, egy hónappal a szélütés után már csak az oxigénterápiát  kapó betegeknél volt megfigyelhető jelentős javulás, miközben a kontrollcsoport állapota nem sokat változott a két héttel azelőtti állapothoz képest.

A másik kutatás 74 olyan embert vizsgált, akik 6–36 hónappal a kutatás kezdete előtt szélütést kaptak.  A kísérleti csoport 2 hónapon keresztül, heti 5 alkalommal 90 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesült, míg a másik csoport 2 hónapig nem kapott hiperbár terápiát, majd az azt követően 2 hónapig igen. Mindkét csoport esetén szignifikánsak javultak az eredményeik a hiperbár oxigénterápiás 2 hónap alatt.

„A budapesti Hiperbár Centrum működése során eddig közel 50 stroke-on átesett pácienst kezeltünk – mondta Péchy Imre a Hiperbár Centrumot üzemeltető Baromedical Zrt. vezérigazgatója. – Legtöbbjüknél jelentős javulásról tudunk beszámolni, de fontos megjegyezni, hogy a gyógyulás mértéke nagyban függ a kiinduló állapottól és az egyén érzékenységétől.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!