Alkalmazásra nem javasolt gyógynövények listája

Szerző: Szimpatika
Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó rendelet életbe lépése óta közel 8000 termék került bejelentésre az Országos Élelmezéstudományi Intézetnél. A termékekben megtalálható növények, hatóanyagok száma rendkívül nagy és folyamatosan bővül. Kezdetektől fogva megjelentek a készítményekben olyan (gyógy)növények, izolált hatóanyagok, melyek humán szervezetre gyakorolt hatása részben nem bizonyított, részben a tudományos vizsgálatok alapján veszélyt jelenthet a fogyasztó egészségére.

Az OÉTI szakemberei meg vannak győződve arról, hogy csak olyan hatóanyagokat (növényi anyagokat) szabad az étrend-kiegészítőkben használni, melyek minden kétséget kizáróan nem okoznak emberi szervezetben károsodást.


A növények, hatóanyagok ártalmatlanságának, ill. alkalmazhatóságának szakszerű, tudományos értékelése, elemzése érdekében Intézetünk 2006 tavaszán Szakértői Testület megalakulását kezdeményezte. A testület feladata az étrend-kiegészítőkben alkalmazni kívánt növények, hatóanyagok értékelése táplálkozás-élettani, farmakológiai, toxikológiai szempontból. A testület tagjai az Országos Gyógyszerészeti Intézet, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői.

A testület folyamatos szakmai konzultációjának eredményeként jött létre a negatív lista, mely az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeket, növényi részeket tartalmazza. A lista létrehozásának célja az emberi egészség védelme, tehát valamennyi olyan növény felkerült ide, mely étrend-kiegészítőben történő alkalmazásának, alkalmazhatóságának kérdése felmerült, de élelmiszerként (tekintettel arra, hogy az étrend-kiegészítő élelmiszer) történő használata veszélyes lehet.

A lista tehát az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeket tartalmazza. Felhívjuk az érdeklődők figyelmét a következőkre:

A lista nem csupán figyelemfelkeltés, hanem szakmailag gondosan megalapozott iránymutatás, segítség a gyártóknak, fogyasztóknak.

A lista folyamatosan bővül, ahogy újabb és újabb növények kerülnek előtérbe, mint potenciális étrend-kiegészítő hatóanyagok.

Ha egy növény nem található meg ezen a listán, az nem jelenti azt, hogy az automatikusan felhasználható étrend-kiegészítőben, erre kérjük, a gyártók fokozott figyelemmel legyenek! A listán nem szereplő növények alkalmazhatóságát, ártalmatlanságát továbbra is egyenként értékelik az OÉTI, ill. a Testület szakemberei.

Amennyiben a negatív listán szereplő növénnyel kapcsolatban rendelkezésre állnak (benyújtásra kerülnek) azok a tudományos bizonyítékok, melyek a növény ártalmatlanságát tudják igazolni, akkor a Testület kész az adott növényre vonatkozó álláspontját újra értékelni.

A testület tovább folytatja munkáját, egyrészt a jelenlegi negatív lista folyamatos, szükségszerű bővítésével, másrészt az élelmiszeripari vállalkozások által benyújtott kérelmek értékelésével, melyek a jelenleg negatív listán lévő növények, növényi részek biztonságos, korlátozás nélküli, vagy dózishatárhoz kötött, korlátozott felhasználhatóságát hivatottak igazolni.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét arra is, hogy az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények listáját az Európai Parlament és a Tanács 1925/2006/EK rendelet hatálya alá tartozó, vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok hozzáadásával előállított élelmiszerek (ún. dúsított élelmiszerek) előállításakor is ajánlott figyelembe venni


Az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények, növényi részek listája itt olvasható: https://www.oeti.hu/download/negativlista.pdf

Forrás: Országos Élelmezéstudományi Intézet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!