Töltse ki Ön is!

2012. 11. 15.
Szerző: Szimpatika
Mostantól az interneten keresztül is jelenthetik a gyógyszerek mellékhatásait a szakemberek és a betegek – közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet–Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI–OGYI) csütörtökön az MTI-vel.
Mint kiemelték: az intézet honlapján elérhető online űrlapok egyszerűen és gyorsan kitölthetők. Ez a megoldás jóval kisebb adminisztrációs terhet jelent az orvosok, gyógyszerészek, ápolók számára, mint az eddig használt papíralapú formanyomtatvány. Fontos, hogy a mellékhatás-jelentés minél pontosabb, részletesebb legyen, hiszen csak a jó minőségű adatok alapján lehet értékelni "a gyanúsított gyógyszer és a feltételezett mellékhatás közötti ok-okozati összefüggést" – hangsúlyozta az intézet. A GYEMSZI–OGYI honlapján a mellékhatás-bejelentésről és a jelentések értékelésének folyamatáról is részletes tájékoztató olvasható.

Az intézet elsősorban azon mellékhatások bejelentését kéri, melyek nem vártak, azaz nem szerepelnek a gyógyszer alkalmazási előírásában és betegtájékoztatójában, tehát új információval szolgálnak az adott gyógyszer lehetséges kockázataira vonatkozóan. Továbbá, ha a már felsorolt mellékhatás intenzitása vagy jellege eltér a kísérőiratokban részletezettől (például súlyosabb lefolyású vagy eltérő kimenetelű), abban az esetben is nem vártnak számít, tehát jelentendő - emelték ki. Hozzátették továbbá, hogy minél pontosabb, részletesebb és szakszerűbben megfogalmazott a mellékhatás-bejelentés, annál jobb minőségű adatokat szolgáltat a gyanúsított gyógyszer és a feltételezett mellékhatás közötti ok-okozati összefüggés értékeléséhez. Ezért az intézet a betegeket, a hozzátartozókat, gondozókat arra kéri, hogy ha gyógyszer-mellékhatást tapasztalnak, lehetőleg keressék fel a kezelőorvosukat vagy a gyógyszerészüket, és kérjenek segítséget annak jelentésében. Az is hasznos, ha leletet vagy zárójelentést csatolnak a bejelentéshez – olvasható a tájékoztatóban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!