Halált okozott az üdítő, kiderült miért

Szerző: Szimpatika
Nem azzal van baj, hogy vannak energiaitalok, hanem azzal, hogy ezeket nem megfelelően használjuk – fogalmazott a szakember.
Veszélyes a gyermekekre az energiaital fogyasztása - állapította meg az ÁNTSZ, amely tavaly november óta gyűjtötte az ital fogyasztásával összefüggő adatokat. Az egy évig tartó vizsgálatból kiderült: 232 fiatal lett rosszul túlzott energiaital-fogyasztás miatt, minden második esetben kórházi ellátásra volt szükség, néhány esetben pedig maradandó károsodást okozott az energiaital, egy fiatal meghalt.

Az energiaital túlzott fogyasztása, elsősorban a szívre és az érrendszerre ártalmas, a koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ez pedig a fejlődésben lévő gyermekek szervezetére különösen veszélyes, náluk a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Ezért is találja megdöbbentőnek az ÁNTSZ, hogy vizsgálata szerint 4-ből 3 esetben 18 éven aluli lett rosszul túlzott energiaital-fogyasztás miatt, voltak köztük 8-10 éves gyermekek is. Akadt olyan, akinek két deci elfogyasztása után lettek problémái, de volt olyan is, aki három litert ivott meg belőle.

Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház toxikológusa szerint a fő problémát az okozza, hogy az energiaitalban többféle koffein is van. Nem azzal van baj, hogy vannak energiaitalok, hanem azzal, hogy nem megfelelően használjuk őket – fogalmazott a szakember. Sok fiatal azért iszik energiaitalt, mert éjszaka sokáig ébren van, és azt hiszi, hogy másnap ettől friss marad, azonban a koffeinbevitel ellenére a szervezet mindenképpen elfárad, sőt később sokkal fáradtabb lesz - hívta fel a figyelmet a szakember.

Forrás: Hirado.hu/Magyar Rádió

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!