Szellemi teljesítményfokozó módszerek

Szerző: Kalocsai Kristóf
Legyen az egy hosszú autóút, vizsgaidőszak, tanulási nehézséggel küzdő gyerek vagy határidős munka, a legtöbb emberrel előfordul, hogy tovább kell szellemileg a csúcson lenni, mint amire az előző esti alvás lehetőséget adott. Ilyenkor sokan kávéhoz vagy energiaitalhoz nyúlnak, de ezek hosszú távú hatékonysága igencsak kétséges. Vinczéné Csőke Máriát, a békéscsabai Hérics Patika (5600 Békéscsaba, Szabadság tér 26.) vezető gyógyszerészét arról kérdeztük, hogyan tudnak segíteni abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból akkor, amikor igazán fontos.

Milyen hatóanyagokkal befolyásolható legjobban az éberség?

Több módszer is létezik a szellemi teljesítmény fokozására. Egyrészt vannak gyógynövényes termékeink, ilyenek például a Gingko biloba-tartalmú szerek. Ez egyébként a páfrányfenyőből kinyert anyag, melyet már évszázadok óta hatékonyan használnak. A lényege, hogy serkenti a mikrocirkulációt, tehát az apró erek vérellátását, ezáltal segíti – többek között – az agy hatékony működését.

Ezenkívül érdemes megfontolni az omega-3 zsírsavak fogyasztását, melyek egyébként gyerekek esetében is használhatók, olyannyira, hogy már egyes, terhesség alatt ajánlott vitaminok is tartalmazzák azt. Az omega-3 az agy gondolkodásért és értelmi képességekért felelős területét építi, ezen felül a benne lévő DHA segíti az agysejtek közötti kommunikációt.

 

Említésre méltóak ezenkívül a guarana-, és ginzengtartalmú szerek is, melyeket gyakran használnak kombinálva. Mindkét növény élénkítő hatású, így járulnak hozzá az éberség és a koncentráció fenntartásához.

 

A különféle energiaitalokra és a kávéra is jellemző, hogy ugyan ébren tartják az embert, de a fáradtságot és a koncentrációkészséget csak nagyon rövid ideig képesek javítani. Miben mások a fent említett gyógynövények?

 

Az említett italok többségében a tárgyalt szerek valamelyike, vagy azok kombinációja is megtalálható. A probléma ezek „túladagolásában” van. Egyrészt a folyadékalap miatt sokkal gyorsabban szívódnak fel a hatóanyagok, másrészt a kellemes íz vagy az ébrenlétért folytatott kétségbeesett küzdelem miatt többet fogyasztunk belőle, így hirtelen hatalmas pluszenergia szabadul fel a szervezetben, mely rövid időn belül képes leszívni a test tartalékait. A gyógynövényes készítmények és tabletták esetében ez nem történik meg, hiszen jobban odafigyelünk a megfelelő adagolásra, és a hatóanyagok felszívódása is sokkal előnyösebb, így a kívánt eredmény, az éberség is tovább tart.

 

Rá lehet-e szokni az ilyen serkentőszerekre?

 

Elméletben mindenre rá lehet szokni, itt elsősorban az a kérdés, hogy hogyan használjuk ezeket a termékeket. A koffein- vagy taurintabletták esetében nagyobb a hozzászokás veszélye, így ezek hosszú távú használata nem ajánlott.

 

Mennyi ideig lehet élni az ilyen serkentőkkel? Napokról beszélünk, vagy esetleg egy vizsgaidőszakot is át lehet vészelni?

 

Attól függ, hogy kinek milyen hosszú a vizsgaidőszak. Hosszú távon egyiket sem szabad használni, mert a szervezet kimerül és benyújtja a számlát. Pár napon keresztül lehet ilyen segítséghez nyúlni, de hosszú heteken, esetleg hónapokon keresztül folyamatosan szedni ezeket már veszélyes lehet.

 

Mire kell odafigyelni, ha ilyen készítmények szedése mellett döntünk?

 

A szervezet fokozott működéséből kifolyólag nagyon fontos odafigyelni a táplálkozásra, ezen belül is a megfelelő folyadékbevitelre. Sokat kell inni, érdemes kicsit többet mozogni is, és fontos, hogy több gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk.

 

Mit lehet tenni, ha esetleg túllőttünk a célon, befejeztük a feladatot, szeretnénk pihenni, de még dolgoznak a szerek, nem megy a lazítás?

 

Ilyenkor különösen hasznos a megemelt folyadékbevitel, melynek köszönhetően gyorsabban távoznak a szervezetből az élénkítő anyagok. Érdemes sportolnunk, mert a mozgás szintén növeli a kiválasztás hatékonyságát, és levezeti a pluszenergiákat. Vannak olyan gyógynövények, amik ellentétes hatást váltanak ki, a felfokozott állapotot lecsillapítják, de ilyen helyzetben ezeket nem ajánlom, mert a szerek együttes hatása nagyon megerőltető lehet a szervezet számára. Tehát, ahogy korábban is mondtam, a legjobb módszer a bőséges folyadékbevitel és a mozgás.

 

Az említett serkentőszereknek van orvosi szempontból hasznos hatásuk is?

 

Természetesen, vannak olyanok, melyeket terápia keretén belül is használnak. Van, amelyiket a keringés javítása céljából javaslunk, és van olyan, amelyik az időskori elbutulás megakadályozására, lassítására jó. Egyes szerekkel kiváló eredményeket lehet elérni a tanulási nehézségekkel, diszlexiával vagy hasonló zavarral küzdő gyerekeknél.

 

Sok lehetőségről és megoldásról beszéltünk – hogyan választható ki a legmegfelelőbb szer?

 

Ez teljes mértékben egyénre szabott, hiszen másra van szüksége egy gyereknek, egy vizsgára készülő hallgatónak és egy hosszú útra induló sofőrnek. Figyelembe kell venni az egyéni állapotot is, így mindenkinek azt ajánlom, forduljon gyógyszerészéhez, mondja el, hogy mihez kell a segítség, és akkor meg fogják találni azt a készítményt, mely a legjobban igazodik az egyéni igényekhez, és a legnagyobb hatékonyságot biztosítja a fogyasztó számára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!