Nem csak szűrni kell, de megoldást is kínálni

Szerző: Szimpatika
Hány órát dolgozik egy nap? Mennyi ideje van lazítani? Érzett már mellkasi szúrást, légszomjat, kimerültséget, problémája van a súlyával, a terhelhetőségével? Ha csak egy kérdésre is igen a válasz, dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás egészségügyi szakorvosa szerint fontos lenne részt vennie egy teljes körű szűrésen.

Aktív, sikeres, felkészült, hatékony – egy menedzsernek szinte mindig, minden téren a maximumot kell nyújtania. Ehhez pedig elengedhetetlen az egészség és az erőnlét. Hiszen a munkahelyen mindig hatékonyan kell helytállni, minden pillanatban felelős döntéseket kell hozni, céget, vállalatot, embereket kell irányítani, majd este fáradtan kell tanulni a gyerekekkel vagy elvinni őket az edzésre. Mindez igazi embert próbáló feladat. De ezzel még nincs vége, hiszen egy üzletembernek vagy -asszonynak a társasági életben, az informális találkozásokon is teljesítenie kell. Ráadásul hibázni szinte nem is lehet, hiszen minden egyes döntésen emberi sorsok és vállalkozások léte múlhat. Ez pedig hatalmas felelősséggel és állandó feszültséggel jár. A több fronton való helytállás viszont komoly egészségügyi kockázatok vonz magával. Ezért nagy hiba, ha az elfoglalt menedzser nem szentel kellő mennyiségű időt és energiát egészségi, fizikai és mentális állapota rendszeres ellenőrzésére és karbantartására. Holott a legkorszerűbb menedzserszűrés nem csupán a széleskörű felmérésre szorítkozik, de az erre épülő életprogrammal is hozzájárul a vezetők sikereihez.

A karbantartás elengedhetetlen

Egyszerűen tudomásul kell vennünk, hogy a testünk csak addig képes egy csodálatos, önmagát javító "gépezetként" működni, amíg válogatott, gyakran önpusztító módszerekkel  nem akadályozzuk létfenntartó tevékenységét. A legnagyobb jót azzal tehetjük önmagunkkal, ha tudatosabb és felelősségteljesebb életet élünk.
Az átlagos menedzserszűréstől ugyanakkor senki nem lesz egészségesebb. Az csupán pillanatnyi képet ad az egészségi állapotról. Képzeljünk el egy autószerelőt, aki csak megvizsgálná az autót, megmondaná, hol van hiba, de a kijavításhoz már nem adna sem szolgáltatást, sem iránymutatást, olajszűrőt nem cserélne, a fékeket nem hozná rendbe. A modern menedzserszűrés az az autószerelő, aki minden javítást karbantartást azonnal el is végez, aki pontos irányt ad, hogyan vezesse autóját, hogy a következő átnézésnél is lehető legjobb állapotban legyen.

Szűrések személyre szabva

A páciensek számára már az is segítség, hogy célzottan választhatnak a szűrések közül. A teljes szűrési program magában foglalja a belgyógyászati, a kardiológiai, a terheléses kardiológiai és laborvizsgálatot, az angiológiai, ortopédiai, ultrahangos vizsgálatokat, a látás és hallás feltérképezését, az anyajegyek és a fogak felmérését, valamint az urológiai vagy nőgyógyászati felmérést. Speciálisabb igények esetén ezek egészülhetnek ki egyéb sportkardiológiai, illetve szív- és érrendszeri, valamint a stresszvizsgálatokkal – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás egészségügyi szakorvosa. – A teljes körű szűrések nem csak az egészségügyi, de a fittségi, erőnléti felmérésekre is kiterjednek, hiszen az egészség megőrzésének és a gyógyulásnak is fontos feltétele a fizikai aktivitás. A részletes eredményekre épülő életmód-programok pedig azt a célt szolgálják, amire a vezetőknek a legnagyobb szükségük van: olyan megvalósítható életformát kínálnak, táplálkozási és mozgás tanácsokat, amellyel a lehető legtöbbet lesznek képesek kihozni önmagukból.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!