A férfiak gyakrabban halnak bele a rákba

Szerző: Szimpatika
A férfiaknál nemcsak gyakrabban diagnosztizálnak rákbetegséget, de náluk nagyobb a valószínűsége a tumor miatti halálozásnak is, mint a nőknél - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
A The Journal of Urology című szakfolyóiratban ismertetett elemzésből kizárták a nemtől függő ráktípusokat, mint a prosztatarák vagy a petefészekrák, csak a nem szexspecifikus tumorfajtákat vonták be az analízisbe.

Agydaganat
A New York-i Cornell Orvosegyetem munkatársai a 2003 és 2012 közötti egy évtizedre vonatkozó adatokat gyűjtötték össze az amerikai országos adatbázisokból. A kutatók úgy találták, hogy az elmúlt évtizedben 10 százalékkal csökkent a halállal végződő rákos esetek aránya, ám folyamatosan – minden évben – magasabb volt a férfiaknál, mint a nőknél. 

Minden vizsgált ráktípust figyelembe véve átlagosan 6 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg tumor miatt a férfiak, mint a nők. A kutatók számítása szerint 2012-ben az Egyesült Államokban összesen 575 130 férfit és 457 240 nőt diagnosztizáltak, illetve fognak diagnosztizálni nem szexspecifikus rákkal.

Ugyanebben az évben 243 620 férfi halála várható rákbetegség miatt, ami 1:2,36 arányt jelent az új diagnózisokra vonatkoztatva, miközben 182 670 rákbeteg nő halála valószínűsíthető, ami 1:2,5 arányt jelent az új diagnózisokhoz viszonyítva.

Az elemzés szerint a tíz leggyakoribb típusú rák közül hétnél a férfiak nagyobb valószínűséggel haltak bele a betegségbe, mint a nők. A tanulmány szerzői ugyanakkor nem találták meg az okokat, amelyek a különbség hátterében állhatnak. Lehetségesnek tartják, hogy életmódbeli tényezők idézhetik elő a különbséget, talán a férfiak nagyobb arányú dohányzása vagy alkoholfogyasztása, esetleg ritkább orvosi felülvizsgálatuk.

Forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!