Karácsonyi nagytakarítás – apró ötletek, hogy könnyebb legyen

2012. 12. 15.
Szerző: Szimpatika
Az ünnepek előtti nagytakarítás lelki szükségletünk, de hozzáértők állítják: a rend és a tisztaság új energiákat szabadít fel környezetünkben. Nem kell kapkodnunk, nem marad sok minden az utolsó pillanatra, ha beosztjuk az időnket és a feladatokat megszervezzük. Segítsen a társunk, kapjanak feladatot a gyerekek is. Néhány takarítási trükk – hiszen „ahány ház, annyi szokás”.
  • Télen is poroljuk ki a matracokat, mert a jó porszívó után is maradhat benne valamennyi por. Aki nem hiszi, győződjön meg róla: feszítsünk ki a matracra egy nedves lepedőt és porolóval ütögessük. A por nem száll majd mindenfelé, hanem megtapad a lepedőn.


  • A szőnyegpadlón a kisebb foltokat, ha nem túl régiek, valószínűleg egy frissítőkendőnek árult nedves tisztítóval is eltüntethetjük.
  • A mikroszálas tisztító kendők időnket takarítják meg és energiánkat kímélik. Kaphatók egy csomagban is – csempétől a pohárig mindent pillanatok alatt szárazra töröl az egyik, portalanít és bútort fényesít a másik, és port töröl az elektrosztatikus tévéképernyőn, de akár a szemüvegünket is tisztítja a harmadik.
  • A teáscsészékből és a teáskannából eltünteti a barna elszíneződést a folyékony súrolószer, egy dörzsi szivaccsal vigyük fel, majd öblítsük le. A nehezebben hozzáférhető teáskanna esetében használhatunk a szer felviteléhez régi fogkefét is. Ha nincs időnk a fogkefével vacakolni, tegyünk bele forró ecetes, sós vizet, és hagyjuk állni reggelig. Akkor öblítsük el.
  • Ha féltett porcelánszobrocskánkat, vitrintárgyainkat mossuk, legyünk óvatosak. Az is jó módszer, hogy rátekerünk egy konyharuhát és vízbe merítjük, de ha látni akarjuk, tiszta-e már, tegyük konyharuha helyett egy átlátszó nejlon zacskóba. Öntsünk rá langyos vizet, amelybe pár csepp nagyon lágy (baba)hajsampont csöpögtessünk. Legjobb, ha finoman rázogatjuk, majd tiszta vízzel leöblítjük és mikroszálas kendővel megtöröljük.
  • Ha a fából készült függönykarika fénytelen és nem csúszik rendesen a rúdján, bútorpasztával kenjük át, mintha új lenne, úgy csillog majd.
  • Ha nem is mászhat kutyánk a bútorra, a szőre azért csak odatapad az ülőgarnitúrára. Húzzunk kezünkre egy kiszolgált háztartási gumikesztyűt, amelynek rücskös a tenyérrésze, és simítsuk át vele a felületet. A gumi magához vonzza a szőrt és utána lemossuk róla, és kész.
  • Az ablaktisztítást ne hagyjuk az ünnep előtti utolsó napokra – hátha éppen akkor lesz rossz idő. Sokféle ablakmosó folyadék közül válogathatunk – keressünk olyant, amelyben spiritusz van, avagy egyszerűen vegyünk mi magunk a háztartási boltban egy kevéske spirituszt és öntsünk belőle egy-két kanálnyit a langyos ablakmosó vízbe. Igaz, sokan az ecetes vagy citromos vízre esküsznek, de a spirituszos mosás után, tapasztalatom szerint, lepereg az esővíz az ablakról. A törléshez használjunk háztartási papírtörlőt vagy erre alkalmas mikroszálas kendőt.
  • A karácsonyi nagytakarítást mindig fölülről lefelé végezzük: pókhálózás, szekrények tetejének törlése legyen az első. Ez utóbbinál cseppentsünk a törlőrongyra egy kevés (karácsonyi, vagy legalábbis narancsillatú) illóolajat és kellemes  lesz a levegő az egész lakásban.
  • Okosan kímélhetjük magunkat, ha mindig odafigyelünk a feladatokra takarításkor – sose mászkáljunk például üres kézzel ide-oda, használjunk ki minden utat, hogy valamit a helyére vigyünk. Készítsünk kezünk ügyébe egy kis  szeméttartót, hogy abba gyűjthessük, amit ki akarunk dobni, vagy például legyen nálunk több tisztító kendő, takarító rongy, hogy ne kelljen időt vesztegetni az örökös rongymosásra.

Forrás:  Szőke Mária, https://www.ezmegazin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!