Székrekedés, puffadás, hasi fájdalom. Az IBS-szindróma alternatív kezelése

2012. 12. 17.
Szerző: Szimpatika
Az irritábilisbél-szindróma – IBS egyre gyakoribb betegség. A meghűlések után ez a munkahelyi és iskolai hiányzások második leggyakoribb oka. A probléma férfiak és nők esetében egyaránt előfordulhat, ám nőknél kétszer olyan gyakori.

Az IBS egy funkcionális, tehát nem szervi, hanem működésbeli emésztőszervi tünetegyüttes. Az irritábilis kifejezés jelzi, hogy a panaszok hátterében a bél fokozott érzékenysége és megváltozott működése, nem pedig szervi eltérés áll. A probléma általában fiatalkorban kezdődik, és akár egy életen át is elkísérheti az érintettet. Ennek ellenére a betegek nagy része soha nem fordul orvoshoz, pedig az IBS kellő körültekintéssel kordában tartható.

A panaszok és a tünetek kialakulásában szerepet játszhatnak a bél mozgászavarai, a bélfal túlzott érzékenysége, az idegrendszer működési zavara, a fájdalom kóros megélése, illetve mindezek kombinációja is. Az emocionális faktorok – mint például az akut stressz, az izgatottság – fokozhatják a bélmozgást, továbbá hányingert, teltségérzetet okozhatnak. A tünetek megjelenése összefüggésbe hozható a feszült munkahelyi légkörrel vagy egy megoldatlan családi problémával. De a rendellenes bélmozgások hátterében az étkezés is szerepet játszik: a csokoládé, a tejtermékek, a koffein, az alkohol röviddel a fogyasztás után szintén hasi panaszokat válthat ki.

Étrendi változtatások

Székrekedés esetén segíthetnek a rostban gazdag táplálékok – például zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék –, ha pedig a betegség hasmenés formájában is jelentkezik, mindenképpen fogyasszon probiotikumokat. Emellett fokozott bélmozgásra ható gyógyszereket, fájdalom esetén pedig simaizomgörcs-oldókat is felírhat az orvos. Továbbá szükség szerint javasolhat savcsökkentőt és a gyomor-bél rendszer mozgására ható, úgynevezett prokinetikus szereket is.

Az irritábilisbél-szindróma estében sajnos nincs általánosságban elfogadott, hatásos kezelési eljárás. De mindenképpen fontos a rendszeres, legalább napi háromszori étkezés, mivel az egyszerre elfogyasztott nagyobb mennyiségű táplálék emésztése megviselheti a szervezetet. Ha bizonyos élelmiszerek elfogyasztása következtében fokozódnak a tünetek, ezeket ki kell iktatni az étrendből. Ha gyakran puffad, ne egyen babot, káposztát, lencsét és egyéb, könnyen erjedő szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Továbbá ilyenkor korlátozni kell a sör, az alma- és szőlőlé, a banán, a diófélék és a mazsola fogyasztását is.

A mozgás, a sportolás, az aerobik, a jóga mind szóba jöhetnek az IBS kezelése során, hiszen csökkentik a feszültséget, oldják a stresszt. Ezenkívül szintén jó módszer lehet az akupunktúra, a masszázs- és az aromaterápia is. Szükség szerint pszichológus segítsége is igénybe vehető. A lelki problémák oldhatók pszichoterápiával, valamint szorongáscsökkentők és antidepresszánsok szedése is javasolt lehet.

Az IBS nem életet veszélyeztető állapot, de a kellemetlen tünetek egy életen át fennmaradhatnak, mert mindössze az esetek 30%-ában múlnak el maradéktalanul a kezelés hatására. A betegek többségénél a jobb és rosszabb időszakok folyamatosan váltakoznak. Megfelelő kezeléssel, szoros orvos-beteg együttműködéssel a probléma jól karbantartható, így a napi életvitelt a lehető legkisebb mértékben korlátozó állapottá szorítható vissza.

Forrás: femina.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!