Tippek a karácsonyi pluszkilók ellen

2012. 12. 25.
Szerző: Szimpatika
Szenteste, az ünnepi étel legtöbb helyen halászlé, halleves, rántott hal, esetleg pulykasült vagy töltött káposzta. Számos babona kapcsolódik a karácsonyi asztalhoz, melyet piros mintás abrosszal terítenek le, hiszen ez a szín az öröm színe. Szokás szénát helyezni az asztal alá, betlehemi jászolra emlékezve. A gabonával teli kosár a jó termés miatt, a mák, a bab, a borsó a bőség végett. Mindez azonban, éppen mivel a bőséget hivatott jelképezni, bizony pluszkilókat jelent. Mit tehetnénk mégis azért, hogy ezek a kilók ne rakódjanak ránk?
  • Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden falatot!
  • Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számit!
  • Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot szomjunk oltására, legjobb folyadék a csapvíz vagy ásványvíz.
  • Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!
  • Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél, hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat!
  • Édességeknél válasszunk olyan receptet, melyek nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaznak, akár aszalt formában is.
  • Lefekvés előtt két–három órával már ne étkezzünk!
  • Ha egy–két pohár alkoholt fogyasztunk, inkább válasszuk a száraz vörösborokat, mert kevesebb energiát tartalmaznak, mint az édes borok vagy likőrök.

Karácsonyi italok

Forró téli italaink évszázadok óta részei az ünnepnek. A hideg, hosszú téli napok, a hideg csillagfényes, vagy éppen ködös, zimankós éjszakák miatt nem véletlen, hogy a forró, fűszeres italok oly nagy szerephez jutnak. A karácsonyi ünnepkör egyik legjellemzőbb itala a forralt bor, melybe leggyakrabban vörösbor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, citrom- és narancshéj kerül. Egészséges felnőtt nőknek ajánlott naponta 1 egység: 1-1,5 dl vörösbor, férfiak részére 2 egység vörösbor: 2-2,5 dl.  Egy egység ital kb. 10 gramm alkoholt tartalmaz, és megfelel kb. 1 dl asztali bornak, 3 dl sörnek vagy 3 cl pálinkának.

Szeszes italok beltartalmi értékei (100 cm3)

Alkohol fajtája

kcal

Extrakt (cukor)

megjegyzés

Minőségi olaszrizling (fehérbor)

80

8

félszáraz

Minőségi Szekszárdi cabernet franc (vörösbor)

72

4

száraz

Cherry brandy

291

30

Doux (pezsgő)

82

5

édes

Forrás: Tápanyagtáblázat, Dr. Bíró György , Dr. Lindner Károly, Budapest,1999

A táblázatból nem derül ki, de nemcsak az energia- és cukortartalom miatt érdemesebb száraz vörösbort fogyasztani, hanem a pozitív élettani hatása miatt. Érdekes tulajdonsága ugyanis a vörösbornak, hogy nagy a polifenol tartalma, ezen belül is a rezveratrol koncentrációja, mely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát vérrögképződést gátló hatású, rendkívül érdekes módon szabályozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, antioxidáns hatású, rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. Nem véletlen tehát, ha az ünnepek alatt is a mértékletes alkoholfogyasztáson belül a vörösbor fogyasztását javasolják a szakemberek.

Végezetül ezzel a két recepttel szeretnénk minden kedves olvasónak áldott, békés, egészséges ételekben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánni!

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:

  • 50 dkg mazsola
  • 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 5 dkg méz (méz nélkül is nagyon finom lesz)

 

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk. Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot, és szaloncukor- szerűre formázzuk. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.

Csokibevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp szteviával. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen  túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat. Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

Töltött káposzta egészségesen

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

40 dkg darált pulykahús

  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 8 dkg barnarizs
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
  • só, bors

Elkészítés:

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk.

A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.

A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!

A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

 

Forrás: Táplálkozási Akadémia

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!