Kockázatosabb a kórház, mint a repülés

Szerző: Szimpatika
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente több millióan halnak meg orvosi műhibák és kórházi fertőzések következtében, ezért a kórház sokkal veszélyesebb, mint a repülés.

„Ha valakit most vennének fel bármelyik országban kórházba, egy a tízhez az esélye annak, hogy valamilyen hiba áldozatává válik ellátása során. Az egészségügyi műhiba következtében bekövetkező halálozás esélye pedig egy a háromszázhoz” – számolt be Liam Donaldson, a WHO betegbiztonsági megbízottja. Ezzel szemben repüléskor az utasok elhalálozásának valószínűsége csupán egy a tízmillióhoz. Donaldson szerint ez is jól mutatja, milyen sokat kell még fejlődnie az egészségügyi ellátásnak világszerte.

Évente több száz millióan kapnak kórházi fertőzéseket, amelyek több mint 50 százalékát meg lehetne akadályozni azzal, hogy az egészségügyi alkalmazottak szappanos vízzel vagy alkoholos fertőtlenítőszerrel kezet mosnának a betegek kezelése előtt. A WHO adatai szerint a fejlett országokban egy adott pillanatban egyszerre hét, a fejlődő országokban pedig tíz beteg kap legalább egy kórházi fertőzést. Minél hosszabb időt tölt egy beteg az intenzív osztályon, annál nagyobb a fertőzés kialakulásának kockázata, mert a katéter, a lélegeztető gép és a többi orvosi eszköz összefüggésben állnak a fertőzések magas előfordulásával.

Jelenleg körülbelül 100 ezer kórház követi a WHO műtétekhez ajánlott biztonsági ellenőrző listáját, amely a szervezet szerint 33 százalékkal csökkentette a műtéti szövődmények, és 50 százalékkal a halálozás kockázatát. Ha ezt az ellenőrző listát mindenütt használnák a világon, a becslések szerint körülbelül 500 ezer halálozást lehetne megelőzni.

Forrás: medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!