Karácsonyi rosszullét: mi váltja ki és hogy kerülhetjük el?

Szerző: Szimpatika
Karácsonykor a háziasszonyok szeretnek kitenni magukért, a sok evés azonban elronthatja az ünnep hangulatát, figyelmeztetnek a szakemberek.
Dudás Katalin gasztropszichológus, a Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendége a minőségi ételek fogyasztására hívta fel a figyelmet, hozzátéve, sokak számára még mindig az egyik legnehezebb kérdés, hogy ezeket hol tudjuk beszerezni. Karácsony előtt azonban szinte mindenki kimegy a piacra, hogy friss zöldséget, gyümölcsöt, húst vásároljon. A szakember a tudatosságot hiányolja az ünnepek alatti étkezésekből. Régen az ünnepek a bőséget jelentették, így sokkal inkább érthető volt, hogy többet ettek az emberek, mint hétköznapokon. Mára azonban átalakult a bőség fogalma, folyamatos túlkínálatban élünk, és ez az evésben is megnyilvánul.


A karácsonyi menü elkészítésére nagyon sok időt fordítunk, ez a szakember szerint párosulhatna egy másfajta szemléletmód behozatalával is, kipróbálhatnánk új alapanyagokat, előkerülhetnének a turmixgépek és gyümölcscentrifugák, amelyekkel nagyon sokféle egészséges, nyers édességet is el lehet készíteni. A gasztropszichológus hozzátette: az étkezésnek nagyon gyakran kompenzáló vagy helyettesítő hatása van, a valódi szeretetet váltja ki.

Dr. Szántó Renáta belgyógyász az ünnepek körüli táplálkozással kapcsolatban elmondta, aki éppen diétázik, a karácsony miatt nem kell feladnia, aki pedig most készül fogyókúrázni, annak azt tanácsolta, ne az ünnepek alatt kezdje el. Az orvos a mértékletességre hívta fel a figyelmet, kevesebbet, kisebb adagokat együnk a többféle fogásból. Ha mégis túlságosan megterheltük a gyomrunkat, inkább tegyünk egy könnyű sétát a friss levegőn ahelyett, hogy a kanapén szundikálnánk. Dr. Szántó Renáta külön felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő bélflóra fenntartásában, az emésztésben sokat segíthetnek az élőflórás, probiotikumos készítmények is.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!