A leggyakoribb tévhitek az influenzaoltásról

2013. 01. 07.
Szerző: Szimpatika
Viszonylag egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhetnénk az influenzát, mégsem tesszük. A szakemberek szerint részben azért, mert számos tévhit kering az influenza elleni védőoltással kapcsolatban, ezért sokan elszalasztják az alkalmat a betegség megelőzésére.

1. tévhit: Az influenza elleni oltástól influenzásak lehetünk.

„Valószínűleg ez a legelterjedtebb tévhit az oltással kapcsolatban, pedig egyszerűen nem igaz” – állítja a szakértő. Az oltóanyagtól néhány enyhe tünet, például némi fájdalom és az oltás helyén egy kis nyomásérzékenység jelentkezhet, de ez csak azt jelzi, hogy a vakcina működik. Arról árulkodik, hogy a szervezet megfelelően reagál az oltóanyagra. Cunningham úgy véli, különösen fontos, hogy a gyerekek megkapják a védőoltást, mert ők a legnagyobb influenza-hordozók, és beoltásukkal nagyon sok embert meg lehet védeni.

2. tévhit: Az influenza védőoltás beadásával meg kell várni a hideget.

„Néhányan attól tartanak, hogy ha túl korán adatják be az oltást, elmúlik a hatása, mire elérkezik a tél. Valójában azonban még az augusztusban beadott védőoltás is védettséget ad az egész influenzás időszakra” – magyarázza Cunningham.

3. tévhit: Az influenza csak tüsszentéssel terjed.

„A kórokozókat nagyon könnyű továbbterjeszteni, és az influenza meglehetősen fertőző” – mondja a szakértő. „Gyermekek között könnyen terjed, és a következő lépés az, hogy a gyerekek hazaviszik.” A legfontosabb éppen ezért a rendszeres szappanos kézmosás az influenzás időszakban, amit a gyerekektől is meg kell követelni.

4. tévhit: Az influenza elleni oltóanyagok nem védenek az aktuális vírustörzsektől.

Úgy tűnik, hogy szinte minden évben újabb vírustörzs megjelenéséről számolnak be a médiában. A kutatók azonban nyomon követik a legújabb és legveszélyesebb törzseket, és azon dolgoznak, hogy egy lépéssel előttük járjanak. „Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározza azokat a vírustörzseket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel keringenek majd a következő hónapokban, hogy az emberek védettséget kapjanak minden ellen, ami megjelenik” – nyugtat meg Cunningham. „Az oltóanyag minden évben két A és egy B influenza vírustörzset foglal magában.”

forrás: medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!