Így szilveszterezik a világ!

2015. 12. 31.
Szerző: Szimpatika
Vendégség, bulizás? Vagy szolid tévézés? Esetleg vacsora egy meghitt étteremben? Vagy kalandtúra a hegyek között? Most elmeséljük, hogyan töltik az év utolsó napját a világ népei.

A világ polgárainak 91 százaléka tervez valamilyen elfoglaltságot szilveszter estére, míg 9 százaléknyian átalusszák az év utolsó óráit. A legtöbben, 39 százaléknyian társaságban, barátokkal, családtagjaikkal közös partit szerveznek, de viszonylag sokan, 33 százaléknyian szűk körben, otthon töltik a szilveszter éjszakát.

A magyarok nagy többsége, 92 százaléka is aktívan ünnepli az újesztendő beköszöntét, de 8 százalék már éjfél előtt nyugovóra tér majd. Ránk az átlagosnál jellemzőbb az újév otthoni megünneplése, 42 százalék nem megy társasági összejövetelre. Ugyanakkor viszonylag sok – 39 százaléknyi - magyar bulizik másokkal együtt december utolsó óráiban – ezek a legfontosabb eredményei annak felmérésnek, amelyet az Ipsos készített 23 országban 18500 fő megkérdezésével.

A világ polgárainak tekintélyes része társaságban tölti az idei év utolsó estéjét. Tízből négyen (39%) maguk köré gyűjtik a barátaikat, családtagjaikat, minden ötödik válaszadó (22%) kimozdul otthonából a visszaszámlálás perceire, míg 6%-nyian étteremben költenek majd el egy finom vacsorát. A társasági partik leginkább Svédországban jellemzőek, ott 64 százalék tervez másokkal együtt bulizni, de az efféle szórakozás Brazíliában, Dél-Afrikában, Kínában és Mexikóban is nagyon gyakori (53-54 %) lesz. A világ átlagának megfelelően, a magyaroknak is 39 százaléka köszönti az újesztendőt népes társaságban. Külső helyszínen, nem otthoni környezetben szervezett rendezvényre viszont csak a magyarok 9 százaléka megy el, étteremben csak 1 százalék fog vacsorázni.

A közösségi tér nem mindenkit vonz, a világ lakosságának egyharmada otthon ünnepel december 31-én. Az emberek 21%-a házastársával, partnerével múlatja az időt, 9%-nyian pedig egyszerűen átalusszák magukat az újévbe. Az otthoni szilveszterezés leginkább a japánokra jellemző (56 százalékukra), de az oroszok körében is gyakori jelenség, 47 százalékuk nem mozdul ki. A magyarok is eléggé otthonülők év végén, 42 százalékuk sehová nem megy szilveszterkor, s 34 százalékuk párjával kettesben készül az újévre ezen az estén.

Forrás: ipsos.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!