Fáradt, ingerlékeny? Lehet, hogy B12-vitamin-hiánnyal küzd

2013. 01. 07.
Szerző: Szimpatika
A B12 és a folsav egyaránt a B-vitaminok közé tartozik. Ezek a vitaminok feltétlenül szükségesek a vörösvérsejtek fejlődéséhez, a sebgyógyuláshoz, hiányuk következtében a csontvelői DNS szintézis károsodik, így kevesebb sejtosztódás történik. B12-vitamin- és/vagy folsavhiány akkor alakul ki, ha a bevitel hosszabb távon kevesebb a szükségesnél.

A tünetek felnőttekben hónapok vagy inkább évek alatt alakulnak csak ki, mivel a májban B12-vitaminból 3-5 évre, folsavból pedig több hónapra elegendő mennyiség raktározódik. Gyermekekben a hiány jóval rövidebb idő alatt kialakul, mivel szervezetük még nem raktároz nagyobb mennyiségeket.

A napi szükséglet B12-vitaminból 2 µg, míg a napi folsavszükséglet kb. 0.8 mg.

Mind a B12-vitamin- (amely kobalt tartalmú vegyület), mind a folsavhiány hosszú távon ún. makrociter anémiához vezet. Makrociter anémiában a vörösvérsejtek száma a normálisnál kevesebb, viszont méretük nagyobb, míg az oxigénszállító képességük csökkent. A beteg könnyen elfárad, gyenge, esetleg légszomja van. A B12-vitamin hiánya idegi károsodásokat is okozhat, melynek következtében a beteg végtagjaiban bizsergés, zsibbadás léphet fel, és viselkedésbeli változások is kialakulnak (zavartság, ingerlékenység, lehangoltság).

A várandós nőknek még több folsavra van szükségük a magzat megfelelő fejlődéséhez, mint egyébként. Ha egy nőnek már a terhesség előtt is folsavhiánya van, ez az állapot a terhesség alatt tovább romlik, és koraszüléshez, illetve a születendő gyermekben velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kialakulásához vezethet.

A B12-vitamin és a folsav szintjének csökkenése gyakran társul valamilyen krónikus betegséghez (májbetegség, vesebetegség, alkoholizmus, stb.) vagy gyógyszerszedéshez, pl. fenitoin (anti-epilepsziás gyógyszer), metformin (cukorbetegség kezelésére) vagy metotrexát (ízületi gyulladás kezelésére).

forrás: www.labtestonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!